Ó, te édes mézes:)
Ez egy rövidke, ámde igen hatékony bejegyzés lesz:) Többen kértétek tőlem a mézeskalács receptemet, hát íme:) Megosztom a világgal! Én évek óta ezt készítem, és mindig mindenhol nagy siker, tekintve, hogy a tésztája több mézessel ellentétben PUHA! Aki a ropogósat szereti, annak bizonyára nem ez lesz a kedvenc receptje, de aki a szájban olvadó, puszedli-féle mézesre vágyik, annak azt hiszem ez a variáció nagyon a szívéhez fog szólni:)
KARÁCSONYI MÉZES (kb 300-500db kiszúróméret és tésztavastagságtól függően)
1000g liszt
500g méz(picit megmelegítve, hogy folyósabb legyen)
300g kristálycukor
2ek baracklekvár (Mindenképpen lehetőleg házi! Ha az nincs, akkor a "Kecskeméti baracklekvárt" javallott megvenni a boltban, megéri!)
4db tojássárgája (Figyelem! A fehérjéket megtartjuk a díszítéshez!)
20gr szalalkáli
1tk szódabikarbóna 2ek tejben feloldva
2 tk őrölt fahéj
2tk őrölt szegfűszeg
2tk őrölt ánizs
1db citrom reszelt héja
100-200gr olvasztott vaj( ...a tészta szárazságától függően, ez gyúrás alatt derül ki)
+ 1db férfiember, jó erős karral! (Gyúráshoz természetesen. Mármint tésztagyúráshoz!:D...ennek a melónak nem tennék ki semmilyen otthoni robotgépet!)
+ tojások kenéshez
Javaslom, hogy először mindent, ami por állagú keverjetek össze egy nagy tálban. Majd ezután jöhetnek bele a folyékony dolgok, és mehet a gyúrás. Nem viccből mondom! Kell az a férfi ember ide!:D...vagy tessék nőként nagyon kitartónak lenni;)
A tésztát legalább egy éjszakát pihentessétek sütés előtt, hogy az ízek minél jobban összeérjenek:) Igazából rajtatok múlik, hogy milyen vastag sütiket szeretnétek, de én akkor szeretem őket, ha szép vékonyak,és felismerhetőek a formák, így én kb. 2, max3 mm-esre szoktam a tésztát nyújtani, jól alálisztezett munkafelületen!
A kiszúrt és egésztojással megkenegetett formákat zsírozott(olaj, vaj)és lisztezett lemezen, vagy teflonos(és itt akkor nem kell zsírozni, meg lisztezni!) lemezen süssétek, 180 fokon. Figyelem! Nagyon hamar sül, 3-4perc, és szépen meg is barnulnak:) Hagyjátok őket a sütőlapon kihűlni, majd csúsztassátok őket le a lapról. Célszerű két sütőlappal dolgozni, mert amíg az egyik sül, vagy éppen hűl, addig lehet a másikat pakolni;)
Javaslom, hogy előbb süssétek ki az összeset, majd utána álljatok neki díszíteni. Ez nálam több napi munka szokott lenni ilyen mennyiségnél:)
CUKORMÁZ
1 db(30g) szobahőmérsékletű fehérjéhez 120g porcukor kell.
Javaslom, hogy 60g fehérjével és 240g porcukorral dolgozzatok egyszerre. Robotgéppel addig tessék habbá verni ezt a két alkotórész ( 15perc!), amíg "szálat" nem lehet húzni a mázból a habverő fejével! Minél stabilabb a kihúzott szál, annál jobb a cukormázatok! Lekonyuló végű, szétfolyós tesztszálak egyértelműen mutatják, hogy még nem jó a máz! ....ezzel is lehet persze díszíteni, ki hogy érzi, de engem semmi nem bosszant annál jobban, mint amikor szétfolyik a díszítés, amit a sütire felvittem!
A mázat ezután egy zacskóba töltöm, aminek ici-pici lyukat vágok a sarkán és ezzel díszítek. Lehet kell egy kicsit gyakorolni, mert néha bizony nem olyan könnyű azt a mázat úgy "idomítani", ahogyan azt mi szeretnénk, de megéri a fáradozást;) Jelezném, hogy érdemes délelőtt kezdeni a díszítést, és estére végezni vele, mert a felvert hab másnapra már sajnos nem tartja a formáját, tapasztalatból beszélek :P (...egy pár utolsó képen látszik, hogy az utóbbi években elkezdtem a "dupla-díszes" mézeseket, és jelentem, hogy a kicsit elfolyó máz kiválóan alkalmazható az "alapozó" mázhoz! Kevéske színezővel nagyon helyes kontrasztot lehet elérni az alapozó máz és a hófehér díszítés között! :) )
A kidíszített mézeseket hagyjuk egy éjszakán át a konyhaasztalon száradni (...nálunk konkrétan nem lehet az asztalon egy gombostűt sem ledobni ilyenkor!...persze ha jobban belegondolok, ez több szempontból is szerencsés :DDD) majd másnap tegyük őket légmentesen záródó dobozokba. Nem kell meglepődni az elsőre esetlegesen kemény sütemények láttán! Pár nap, és garantáltan felpuhul a dobozban még a legkeményebb mézespáncél is, de az én tapasztalataim szerint ez a mézes már a sütőből kijövetel után rögtön puha!;)
Mindenkinek kellemes ünnepre hangolódást kívánok!;)
KARÁCSONYI MÉZES (kb 300-500db kiszúróméret és tésztavastagságtól függően)
1000g liszt
500g méz(picit megmelegítve, hogy folyósabb legyen)
300g kristálycukor
2ek baracklekvár (Mindenképpen lehetőleg házi! Ha az nincs, akkor a "Kecskeméti baracklekvárt" javallott megvenni a boltban, megéri!)
4db tojássárgája (Figyelem! A fehérjéket megtartjuk a díszítéshez!)
20gr szalalkáli
1tk szódabikarbóna 2ek tejben feloldva
2 tk őrölt fahéj
2tk őrölt szegfűszeg
2tk őrölt ánizs
1db citrom reszelt héja
100-200gr olvasztott vaj( ...a tészta szárazságától függően, ez gyúrás alatt derül ki)
+ 1db férfiember, jó erős karral! (Gyúráshoz természetesen. Mármint tésztagyúráshoz!:D...ennek a melónak nem tennék ki semmilyen otthoni robotgépet!)
+ tojások kenéshez
Javaslom, hogy először mindent, ami por állagú keverjetek össze egy nagy tálban. Majd ezután jöhetnek bele a folyékony dolgok, és mehet a gyúrás. Nem viccből mondom! Kell az a férfi ember ide!:D...vagy tessék nőként nagyon kitartónak lenni;)
A tésztát legalább egy éjszakát pihentessétek sütés előtt, hogy az ízek minél jobban összeérjenek:) Igazából rajtatok múlik, hogy milyen vastag sütiket szeretnétek, de én akkor szeretem őket, ha szép vékonyak,és felismerhetőek a formák, így én kb. 2, max3 mm-esre szoktam a tésztát nyújtani, jól alálisztezett munkafelületen!

Javaslom, hogy előbb süssétek ki az összeset, majd utána álljatok neki díszíteni. Ez nálam több napi munka szokott lenni ilyen mennyiségnél:)
CUKORMÁZ
1 db(30g) szobahőmérsékletű fehérjéhez 120g porcukor kell.
Javaslom, hogy 60g fehérjével és 240g porcukorral dolgozzatok egyszerre. Robotgéppel addig tessék habbá verni ezt a két alkotórész ( 15perc!), amíg "szálat" nem lehet húzni a mázból a habverő fejével! Minél stabilabb a kihúzott szál, annál jobb a cukormázatok! Lekonyuló végű, szétfolyós tesztszálak egyértelműen mutatják, hogy még nem jó a máz! ....ezzel is lehet persze díszíteni, ki hogy érzi, de engem semmi nem bosszant annál jobban, mint amikor szétfolyik a díszítés, amit a sütire felvittem!
A mázat ezután egy zacskóba töltöm, aminek ici-pici lyukat vágok a sarkán és ezzel díszítek. Lehet kell egy kicsit gyakorolni, mert néha bizony nem olyan könnyű azt a mázat úgy "idomítani", ahogyan azt mi szeretnénk, de megéri a fáradozást;) Jelezném, hogy érdemes délelőtt kezdeni a díszítést, és estére végezni vele, mert a felvert hab másnapra már sajnos nem tartja a formáját, tapasztalatból beszélek :P (...egy pár utolsó képen látszik, hogy az utóbbi években elkezdtem a "dupla-díszes" mézeseket, és jelentem, hogy a kicsit elfolyó máz kiválóan alkalmazható az "alapozó" mázhoz! Kevéske színezővel nagyon helyes kontrasztot lehet elérni az alapozó máz és a hófehér díszítés között! :) )
A kidíszített mézeseket hagyjuk egy éjszakán át a konyhaasztalon száradni (...nálunk konkrétan nem lehet az asztalon egy gombostűt sem ledobni ilyenkor!...persze ha jobban belegondolok, ez több szempontból is szerencsés :DDD) majd másnap tegyük őket légmentesen záródó dobozokba. Nem kell meglepődni az elsőre esetlegesen kemény sütemények láttán! Pár nap, és garantáltan felpuhul a dobozban még a legkeményebb mézespáncél is, de az én tapasztalataim szerint ez a mézes már a sütőből kijövetel után rögtön puha!;)
Mindenkinek kellemes ünnepre hangolódást kívánok!;)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése