A szomszéd "fűje" - Zöldparadicsomlekvár ráérőknek

   Az egész egy kellemetlen pillanattal kezdődött. Vagy ahogyan a tanult angol mondaná: „That awkward moment when…”. A pillanat, amikor rájössz, hogy hiába a trágyázás, a gondos locsolás, a rendszeres karózás, a felesleges hajtások lecsippentése, valójában semmit nem tudsz a paradicsomtermesztésről! 

Mindezt akkor tudtam meg, amikor egy november eleji napon a szomszédom felajánlotta az összes megmaradt, még meg nem érett zöldparadicsomát a részemre, úgymond „szabadfelhasználásra”. Meg is örültem a lehetőségnek, de még mennyire! Hiszen alig két héttel előtte a saját zöldparadicsomainkat is leszüreteltem, és el is készült belőlük azon nyomban a vaníliás-chilis savanyúság télire. (…ennek a projektnek a sikerességéről majd még ejtek egy pár szót a későbbiekben…)

 

Hozzátartozik a zöldparadicsom-történethez, hogy életemben tavaly először próbáltam meg paradicsomot termeszteni magról. Olyan 15-18 tő, 5 különféle koktélparadicsomunk lett, silány terméssel, de hát mit lehetett tenni, az első próbálkozásunk volt. Meg is állapítottuk a családdal, hogy trágyázott föld, rendszeres öntözés, és a hónaljhajtások eltávolítása nélkül bizony másra nem is számíthattunk. „Ki mint vet, úgy arat”, ugyebár. Nagy erőkkel vetettem hát bele magam a projektbe idén, különösen, hogy 2020 meghozta számomra mindazt a szabadidőt, amit csak ember kívánhat magának, így aztán semmit nem bíztam a véletlenre! 6 féle mini-, illetve koktélparadicsom mag, kisebb -, majd nagyobb ültetőcserepek, új föld, marhatrágya, locsolgatás, hónaljhajtások gondos lecsipegetése, karózás, kikötözés, becézgetés, egyebek és miegymás. Lett is termés, csak úgy özönlöttek a paradicsomok: citromsárga körte alakú, kerek pici piros, kerek még kisebb piros, narancssárga szilvaformájú – annak ellenére, hogy ilyet nem is ültettem! - méregzöld-bordó, nagy szemű – annak ellenére, hogy mininek kellett volna lennie! – kerek napsárga és még sorolhatnám...

    Ahogy telt múlt az idő, és jöttek az egyre hűvösebb délutánok és esték világossá vált számomra, hogy tavalyhoz képest bizony idén még olyan termés is lesz, ami egészen biztos, hogy nem fog beérni. Adódott tehát a gondolat: mit lehet kezdeni a meg nem érett, zöld paradicsomokkal. Halovány emlékezetemben valahol élnek még azok a csalamádék, amelyekben elvétve itt-ott lehetett paradicsomféleségeket fellelni, de arra is emlékeztem, hogy nem lelkesedtem érte túlzottan. Amiért viszont igen, és azt azóta is emlegetem, az a chilis-vaníliás zöld koktélparadicsom savanyúság, amivel még Dániában töltött éveim alatt ismerkedhettem meg, egy nagyon kedves barátnál. Így aztán learattam az eszeveszett mennyiségű, - a most következő számokat tessék megjegyezni, a későbbiekben még jelentősége lesz! - 1,8 kilógrammnyi zöldparadicsomot a 30 tőről, felhajtottam a neten létező összes vaníliás zöldparadicsom savanyúság receptjét, és összetákoltam belőle a magamét. 


  A projekt végén már csak egyetlen kívánságom volt: bárcsak megírta volna legalább egy a receptek közül, hogy az ecet, amit használunk a savanyításhoz, az 10%-os kell legyen…

Egy bizonyos. Most van itthon úgy 12 üvegnyi zöldparadicsom savanyúság, amivel kiválóan lehet fürdőszobát takarítani! ....azt hittem kimarja a helyéről az össze belső szervemet a 20%-os ecettel készült lé! :D


Ennyit a tanulság rovathoz! J Szerencsémre, még mielőtt likvidáltam volna az üvegeket, megtudtam, hogy a tévedés – tudatlanság!!! - vízzel még orvosolható, így aztán már most megvan a következő projektem a hétre: a „befőttek befőzése”! :D

De lássuk a kellemetlen pillanat után az újabb kellemetlen pillanatot! 

Éltem természetesen a felajánlással, hogy leszedhetem az összes megmaradt zöldparadicsomot a szomszéd hölgy kis konyhakertjében, és nagy vidáman ki is slattyogtam a kertbe, egy ártatlan kis kosárral a kezemben, miközben már a lelki szemeim előtt lebegtek persze az újabb üveg chilis-vaníliás savanyúságok – mert akkor még nem sejtettem, amit ma már tudok! :D – amikor beütött az első sokkhatás. Az erkélyemről amúgy átlagos paradicsomtöveknek kinéző növényekről, amint közelükbe értem kiderült, hogy kb mammutfenyő méretű, óriás-susnyás bokrok, amelyek roskadoztak a szebbnél-szebb, hatalmasabbnál-hatalmasabb koktélparadicsomok súlya alatt.


  Hogy mi sokkolt? Egy. A töveket – 6db-ot! Hatot! Mondom HATOT! – én hoztam ajándékba a világ legkedvesebb szomszédjának úgy 15-20cm-es korukban, mert én már magam sem bírtam itthon a 30 tővel. Avagy „hót” ugyanaz a növény, mint amiket én nevelgettem. Kettő. A méretük. Én tudom, hogy az ugye mint tudjuk „nem lényeg”…de hát azért mégis!!! Atyavilág! Hatalmasak voltak, és ágasbogasok az enyémekhez képest! És amikor megkérdeztem a szomszéd hölgyet, hogy mit tett mindezek érdekében, azt a választ kaptam, hogy: „Meglocsoltam őket…” … :D A harmadik sokkhatás igazából már itthon ért, amikor lemértem a „zsákmányt”, és kiderült, hogy az én „eszeveszett mennyiségű” 1,8 kilónyi paradicsomom, amelyet 30 tőről sikerült összevadásznom itthon a fasorban sincsen a 6 tőről leszedett 7,9 kilóhoz – igen, közel 8 kiló!!! – képest.


Enyém...  szomszéd hölgyé...

Most teszem le a nagyesküt, hogy jövőre SE TRÁGYA, SE HÓNALJSZÖSZÖLGETÉS, SE ÜLTETGETÉS ide-oda-amoda, kicsi cserépből a nagyobba, aztán a mégnagyobba, elmolyolgatva hosszú órákon át! Örüljenek, ha vizet kapnak! :D

Vagy egyszerűen csak be kell látni, hogy a nap nem mindenhol egyformán süt. És bizony ahol süt, kellő és elegendő mennyiségben, jó irányban, ott meg is lesz az eredménye, különösebb erőfeszítések nélkül. <3

…vagy esetleg radioaktív volt a föld! :D :D :D

Jöjjön akkor tanúságul két kép az én agyonszeretgetett termésem, és a szomszéd hölgy - radioaktív??? :D - terméséről, csak a móka kedvéért.


                   

És akkor most a bejegyzésem igazi miértje is elérkezett J Nyilván mire megtisztítottam és megmostam a közel 8 kilónyi zöldparit világossá vált számomra, hogy akármennyire is szeretjük a savanyúságot, ENNYIT azért nem biztos, hogy meg fogunk, vagy egyáltalán meg akarnánk konzumálni a közeljövőben. Így hát új terv után kellett nézni, és arra gondoltam, hogy mivel a paradicsom gyümölcs – Igen, az, ha esetleg van valaki, aki még nem értesült volna róla! J Legalábbis nekem még így tanították az iskolában. Aztán jönnek rendre a cáfolók is persze, de most már ne tessék engem összezavarni, gyümölcs, és kész! :D – szóval, miután gyümölcs, miért ne lehetne belőle lekvárt készíteni? …most nem ecsetelném a család férfitagjainak az arckifejezését az ötlet hallatán! :D



Hamar kiderült persze, hogy nincsen új a nap alatt. Feltaláltam, amit már réges-régen feltaláltak:  

a zöldparadicsom lekvárt.

  Temérdek recept van ennek megfelelően az interneten, csak győzzetek válogatni, de én most megosztom veletek az én „tákolmányomat”, ami annyira jól végződött – az ecetes mókával ellentétben! :P – hogy szerintem nem fog eltelni év, hogy ne készítsem el újra és újra ezt a csodát. Nem szeretnék róla szuperlatívuszokban beszélni, de EZ most tényleg nagyon jó lett, és mivel közel a karácsony, feltehetően többen fognak részesülni ebben a csodában, mivel közel 20 üvegnyi lett belőle. (…ami mennyiséget az eredmény fényében bátran mondanám, hogy pikk-pakk felfalunk…de ha ez történne, akkor a család összes tagja egyesével magára kapna úgy 20 kilót hamarjában :P )

Rozmaringos-kakukkfüves-vaníliás-karamellizált zöldparadicsom lekvár  (kb 10db, 300ml-es üveg lekvár)

(Ha valaki felkapta volna a fejét a rozmaring és a kakukkfű hallatán, nyilván nem erőszak, ki is lehet hagyni, főleg ha valaki nem tud hozzájutni frissen, mondjuk a kertből...DE soha nem gondoltam volna, hogy ennyire fel tudja dobni az ízét egy lekvárnak! :) A sor elején az általam elkészített mennyiséget látjátok, zárójelben pedig az 1 kiló paradicsomra lebontott mértékeket!)

3800 (1000) g megmosott, megtisztított, felaprított zöldparadicsom

2850 (750g) g kristálycukor

7,6 (2) dl víz

2 (fél) rúd felhasított vanília

egy kis (2-3 szál) csokor megmosott friss kakukkfű

egy kis (2-3 szál) csokor megmosott friss rozmaring

(fél) dl almaecet

főzési idő: 3,5-4 óra


A lekvár sárgás habja


1. Tegyétek fel főni közepes lángon a paradicsomot a vízzel és a cukorral. Várjátok meg az első forrást - addigra elolvad az összes cukor - és még itt vegyétek le lehetőség szerint az összes képződött habot az edény oldaláról és a felszínről.                                        






Rozmaring, kakukkfű és vanília elsüllyedése






2. Lehabozás után a forrásban lévőkhöz tegyétek hozzá a 3 féle fűszert és hagyjátok forrni közepes lángon 2 órát, időnként keverintve rajta egyet-egyet. 








Még erőteljesen "vizes" állagú lekvár

Kihalászott fűszer-pálcikák, és a lekvár habja


3. Legyetek azért résen, mert minél jobban elforrja a levét, annál inkább hajlamos lesz a kifutásra. Nálam ez két óra után történt meg, szerencsére pont a közelben voltam. Ez azt is jelzi, hogy két óra után a maradék másfél két órára még lejjebb kell venni a hőfokot, tehát takarékon forraljátok tovább. A képződő habokat közben folyamatosan lehet leszedegetni a felszínről. 2 óra utánra egyébként az összes fűszer "szétfő", a rozmaringról és a kakukkfűről az összes levél lejön már ilyenkorra, és a felhasított vaníliarúdból is kifőnek az apró magok. Én itt kihalásztam a rozmaring és kakukkfű "botokat", a vaníliarudakat természetesen hagytam benne szépen tovább főni.

            

4. Érdemes egyébként 2-2,5-3 óránál csinálni egy-egy szilárdsági próbát egy hideg tányérfelületen, ha másért nem, akkor azért, hogy lássátok a szépséges színeket és alkotórészeit ennek a lekvárnak, valamint, hogy nyomon tudjátok követni, hogy hogyan változik a szilárdsága.


Ez a sűrűsödési, szilárdulási folyamat egyébként a bugyogás gyorsaságából (lassulásából!), és az egyre látványosabb üvegesedésből és sziruposodásból is látszódni fog nagyon szépen. A habosodás pedig egyre csökkenni fog. Ez a kép 2,5 óra körül készült, itt már látszik az "alagút végén a fény", avagy hogy a paradicsomok kezdenek szépen "üvegesedni", és mégiscsak lesz ebből lekvár még valamikor a közeljövőben :D ...

Egyre sziruposabb, "üvegesebb" állagú lekvár


4. A harmadik óra elején érdemes már beletenni a sok édes közé a savanyút is, avagy az almaecetet :) És még forralni lassú tűzön egy picit.

5. Hogy mennyi a "pici"? Aki most azt várja, hogy pontosan megmondom, hogy mikor kell lekapcsolni a gáz (vagy az áramot) az csalódni fog. Én sem tudtam mást tenni, csak ott toporogni mellette, és kellő mennyiségű kóstolgatás ( :)!) és hidegtányér-forgatás mellett eldönteni, hogy vajon ez már jó-e nekem lekvárnak, vagy még "aszaljam" a dolgot. Azt tudom elmondani, hogy nálam olyan 3,5 óra után kicsivel jött el a pillanat, amikor úgy döntöttem, hogy minden kellőképpen szépen bebarnult, üvegesre főttek a paradicsomdarabkák, azaz a cukor is már annyira felmelegedett és a víz is már annyira elfőtt, hogy elkezdett karamellizálódni az egész.  A cukor itt már a határára ért, és azt nem akartam semmiképpen megkockáztatni, hogy odaégjen az egész csoda, úgyhogy én nem főztem 4 órát. ....az első, kihűlt üveg, amit felbontottam két nap után - nem bírtam tovább! :D -  azt mutatta, hogy nagyon jól tettem, mert különben már betonkemény lett volna. De ez feltehetőleg tűzhely és türelemfüggő faktor, mindazonáltal nem tudom elképzelni, hogy valahogyan is el lehet rontani egy lekvár "befejezését",  - hacsak nem teljesen odaég - főleg, ha a tányér/szilárdulási próbát is alkalmazza az ember! :) 

Tányérpróba? Megvan? ... A lekvár levéből időnként egy kiskanálnyit egy tiszta tányér közepére teszel, megvárod, amíg kihűl - esetleg hűtővel rásegíthetsz - és pár perc után megnézed, hogy mennyire folyik. Ha nagyon folyik, akkor még viszonylag sokat kell főzni, - malmozni, olvasni, pókot számolni a sarokban - de ha már csak óvatosabban, olyan szószosan kúszik a tányéron, akkor már "közel a vég"!:D 

Íme a "vég": teljesen karamellizálódott, bebarnult lekvár :)




Azt azért érdemes tudni, ha még nem főztél lekvárt, hogy egy lekvár nem a főzés végével éri el a végleges állagát, hanem pár nap után, a benne lévő cukor teljes és tökéletes kihűlése után! Amint befejeztétek a főzést óvatosan kanalazzátok a még folyós lekvárt forró vízzel megelőzőleg tisztára mosott üvegekbe, - a vaníliarúd darabkákat osszátok el az üvegek között, és a lekvárral együtt tegyétek el azokat is! - zárjátok le a fedővel, és FORDÍTSÁTOK FEJRE az üveget 5 percre! Én így csírátlanítok, azaz tartósítószert nem teszek a lekvárokba, hanem inkább fejrefordítom őket. Ha adódna még az üvegben ugyanis "baci", azt a forró lekvár fejrefordításkor garantáltan megsemmisíti. Majd jöhet a 2-3 napos dunszt, avagy a törülközőkbe, vagy pokrócokba rejtett lekváros üvegeknek a pihenési, teljes kihűlési időszaka. Na, amikor ebből a dunsztból kijönnek az üvegek, akkor kapjátok meg a végleges állagot! :) 









(Elnézést, ha itt-ott triviális voltam, de ...ah, kezdő savanyúság eltevőként mit nem adtam volna némi evidenciáért az ecet százalékosságának tekintetében! Ugye-ugye! :D) 


                                Zárásképpen jöjjön egy pár kép a végeredményről! :)

Az üveghegyeken túl...

7,9 kiló zöldparadicsomból...








Camambert sajttal!!!...Mmmmmmmmmmmm











                                       


                                                                                 
















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések