A rózsa neve?

 Az a jó hírem, hogy bármi lehet! De tényleg! Csak illatos legyen, de nagyon! 😊🌹 

Irán - a legnagyobb rózsavíz előállító ország - egyik rózsaültetvénye - Forrás: origiran.com




A történet ott kezdődik, hogy tavaly ősszel egy szép napon szándékunkon kívül bevásároltunk egy rózsakertet. (...najó, adtak hozzá egy kis faházat is 😊) Alapvetően amikor az ember nyaralót vásárol, gondolom nem úgy szalad neki, hogy "De legyen ám tele a kert rózsával, mert különben!!!" Ez nálunk sem így volt. Különös tekintettel arra, hogy mi úgy indultunk neki, hogy "De legyenek ám benne jó magas, ódon fenyőfák, mert különben!!!" ...aztán nem lettek. Nemhogy nagyok, de még kicsik sem. Ami azt illeti, szinte kopasz a kert. Leszámítva egy hatalmas diófát, ami becsülettel kiállta az eddigi hosszú évei alatt ellene elkövetett összes megmetszési bűnöket, valamint egy fiatalka, de annál reménykeltőbb - már ami a várható termésmennyiséget illeti 🍑🍑🍑 - sárgabarack fát. De hát mit volt mit tenni. Nem mindig azt kapjuk ugye az Élettől, amit szeretnénk, hanem amire szükségünk van!😉 Úgyhogy eltekintettünk a fenyőfáktól - ...végül is nem lehet az olyan bonyolult, ugye!? 10-15 méter magas fenyő pikk-pakk megvan, oda se neki, majd hamarjában ültetünk egyet-kettőt, amúgy meg nem kell úgy odalenni, a szomszédnak kettő is van, ránk is vetik áldásos árnyékukat, úgyhogy technikailag olyan, mintha a miénk lenne! Na ugye!... - és duzzogva elfogadtuk a dió és barack fákat, plusz a kiégett füvet. Valamint a bontandó házat.


Telt-múlt az idő. Építkezés még sehol, árajánlat sincs, kóválygás egyik szakembertől a másikig, óra ketyeg, építőanyagok ára - meg úgy az egészet egybevéve MINDENÉ! - az egekben szárnyal, áremelés mindenre ami él és mozog, de különösen mindenre, ami fából van, - aztán két hét múlva még egy áremelés, mert két héttel ezelőtt nem sikerült kellően megemelni, így ezt most pótoljuk, elnézést kérünk a múltkori botlásunkért a túl alacsony árak kiszabását illetően, - szakemberek nincsenek, elfoglaltak, vagy csak "emberek" "szak" nélkül, költözni kellene, - de legalábbis nyaralni, de már nagyon! - múlnak a napok, hetek, hónapok, évszakok, és elérkezik a tavasz - bár szerintem az idén országgyűlési javaslattal bizonyára egyhangúlag eltörölték, de azért mégis csak keresztülcsusszant az valahogy az éj leple alatt a törvényhozáson... 😏 

Amikor már nem azért mész a nyaralódba, hogy vízteleníts - ami olyan jól sikerült, hogy a télen el is fagytak a csövek - hogy felgereblyézzed az őszi leveleket és felszedd a diót - amit valami amcsi cecelégy telibeköpködött valami fekete trutymóval, úgyhogy "Dió egy szál se!"- tártam szét a karomat az egérnek sajnálkozó arckifejezések közepette, cserébe van viszont 8db 110 literes zsák égetni való dióhulladék... - vagy hogy próbáljad élvezni a még teljesen le nem bontott nyaralócska adta lehetőségeket - víz már nincs, ergo WC-t lehúzni sem lehet, de még kezet mosni se, áram nincs, mert konnektorok és vezetékek már nincsenek meg, és gáz sincs, mert gáz amúgy sem lenne, csak az utcában - és a szellőztetés igényére sem lehet már ráfogni a megtett túrát - már nyílászárók sincsenek benne többnyire, mert kicsit azért bontunk, de azért nem túl nagyon, így aztán ha valamire nincsen panasz, az a tökéletesen működő "légkondi" - akkor már csak a természet szeretete és lágy öle marad indokként, hogy ellátogass a telekre.

A tavasz elérkeztével ugyanis egyre-másra kezdtek előbújni a földből - többnyire virág képében - a számomra új meglepetések, amikről nem is tudtam, hogy "benne voltak az árban", - ez vonatkozik természetesen a térdig érő gazra is! -  de mára már azt is sejtem, hogy egyúttal vakondot is vételeztünk feltehetően 😉 Megindult tehát mindennek az éledése, zöldülése, és bár homályos emlékeim között ott bujkált valahol, hogy mintha talán rózsa is lett volna imitt-amott a kertben.....De hát hogy ennyi??? 😲😲😲

Mondanám, hogy remélem mindenkinek van otthon "Rosa x damascena"-ja, - avagy Damaszkuszi rózsája, ami a legpreferáltabb rózsafajta, amennyiben rózsavíz és rózsaolaj készítés irányába szeretnénk kalandozni - de az erős gyanúm az az, hogy nemhogy nektek, de még nekem sincs!😏 Van cserébe, mint kiderült, egy tucat más fajtám, amiknek halovány sejtelmem sincs a nevükről, származásukról, gondozási szükségleteikről, hogy a korukat ne is említsem. Mindez a tavasz elérkeztével vált tehát világossá. Ugyanis az elhagyatottság és gondozatlanság ellenére ezek a kis jószágok egyszerre csak elkezdték ontani a virágaikat a szivárvány minden színében, de úgy, hogy nem győztem se csodálni, se szedni! Fehér, pasztell rózsaszíntől egészen a pinkig, halványsárga, narancs, piros (de olyan, hogy csak na!) mélybordó, kisfejű, nagyfejű, duplaközepű, rövid szárú, hosszú szárú! Nem győztem kapkodni a fejem! És az illatuk! 👆 Be kell valljam, hogy én eddig nem nagyon törődtem a rózsák illatával. Szagolni is csak azon alkalmakkor szagoltam, amikor éppen kaptam valakiktől. Ilyenkor én is megtettem ugye a kötelező bólintó mozdulatot a fejemmel, ami rózsa kapásával szinte automatikusan jár. Elengedhetetlen része ugyanis egy rózsacsokor, vagy akár egy szál rózsa átvételének, hogy azt megillatozzuk. 

Ti tudtátok, hogy a friss rózsának olyan illata van, mint egy hatalmas tál málnának? 😍😍😍😍 ...bevallom bennem ez sem rögzült soha, tekintve, hogy hány meg hány olyan rózsát kaptam már én is, amit - természetesen a legnagyobb jószándéktól vezérelve - virágboltban vettek nekem, azonban a vizuális hatáson kívül vajmi kevéske egyéb jótulajdonsággal kecsegtetett.

Aztán odáig jutott a gondolatmenet, hogy - azon felül, hogy hazahoz az ember mindig egy-egy hatalmas csokorral a telekről, hogy addig is, amíg nincsen ház, tartsa valami az emberben a reményt, hogy egyszer majd talán mégis lesz - nem lehetne-e valamire felhasználni ezt az égi ajándékot? Természetesen ott lehetne hagyni a töveken a rózsákat, és nézni, ahogy majd elszórja a fonnyadó, száradó virágszirmait, ....de!


Így lett hát nálunk itthon a temérdek rózsából először rózsavíz, majd pedig rózsaszörp.😊 Természetesen a legizgalmasabb számomra a rózsaolaj készítésének a gondolata volt, de kutatásaimból az derült ki, hogy annak az elkészítése azért egy jóval nagyobb lélegzetvételű projekt, elengedhetetlen felszereléssel és eszközökkel, mintsem az ember otthon a konyhában ilyesminek úgy hirtelen nekiállhatna. 


Az alábbi két recept, amit most megosztok veletek rózsavíz és rózsaszörp témában nincsenek kőbe vésve. Mindkettőnek közel annyi elkészítési módja van ugyanis, mint amennyi receptet a neten olvastam: hideg, meleg, ilyen-olyan eljárások, ennyi meg annyi ideig tartó érlelések. Hosszas interneten való bóklászás után végül 8-10 magyar és idegennyelvű receptből ollóztam valahogy össze azt a receptet, ami számomra tökéletesen működött, és egészen biztosan nem most készítettem el utoljára, ezt már most elárulhatom nektek 😊 

Az érdekessége a két receptnek, hogy a kettő összefügg egymással, tehát a lépések követésével először a rózsavízhez fogtok eljutni, majd pedig azt továbbfejlesztve a rózsaszörphöz.

Itt szeretném megírni nektek, hogy mindössze 1 hetes tapasztalatom van a termékekkel, tehát nem tudom megmondani, hogy pontosan meddig állnak el, de a rózsavízzel kapcsolatban 3-4 hetet olvastam, hűtőben tárolva, a rózsaszörpben meg annyi cukor van - mint általában minden szörpben - hogy nehezemre esik még elgondolni is, hogy az valaha is megromolnék.

A kétkedőknek még annyit, hogy akinek erről az egész rózsa-projektről az anno nagymamáknál otthon rendre megtalálható kis fából faragott, színesre festett üvegcse tömegpusztításra képes tartalma jut az eszébe, - talán orosz/balkáni szuvenírek lehettek ezek, valami erős, hetedhét országra szóló pacsulival bennük??? - azt megnyugtathatom, hogy itt egyáltalán nem erről a végeredményről lesz szó! 😁

FIGYELEM! Az alábbi két recept kivitelezéséhez kizárólag háztáji kertből, vagy egyéb, permetező szereket ismerten nem használó helyről származó rózsafejekre lesz szükséged! Autóút mellől,  permetezett kertből, vagy egyéb módon szennyezett helyről származó alapanyaggal ne kísérletezz, tekintve a rengeteg méreganyagot, amit így a növény magán/-ban hordozhat.  


RÓZSAVÍZ (kb400ml) (Édeskés, növényes, friss illatú, kesernyés ízű, "szőlőlé" színű folyadék. Javasolt reggel-esti vattakorongos - vagy "nem eldobható-korongos"😉 - arctisztításhoz, vagy testpermetezéshez, - vigyázat, mert fog, világos ruhán foltot hagy! - akár limonádéba/italba adagolva meginni, mindent összevéve tehát a testi-lelki felfrissüléshez bármikor alkalmazható tiszta, friss ajándék a természettől! Vigyázat, addiktív! 💝...én legalábbis ezzel kelek és fekszem egy hete, enélkül nem kezdem meg a napot, és az esti arctisztításnak már szervesen beépült része lett, mindössze ilyen rövidke idő alatt, különösen az ilyen forró nyári napokon, mint az utóbbiak 😊) 

Elkészítési idő: kb. 2 óra

Hozzávalók: 

4 liternyi rózsafej(kb 15-20db) 

1 liter víz

1. Tölts meg egy 4 literes befőttes üveget a szája tetejéig teljesen kinyílt, friss, illatos rózsafejekkel. (Ez nálam volt vagy 15-20, kisebb-nagyobb fej. Több helyen ajánlják, hogy csak rózsaszínű rózsából érdemes készíteni, mert hogy ez a legillatosabb, és ennek a legtisztább a színe a procedúra végén, de én ezzel nem törődtem. Mindent leszedtem, ami teljesen kinyílt, bármilyen színű is volt, mert nálam az összes illatozott, és nem nagyon érdekelt, hogy éppen víztiszta színe legyen a végeredménynek. Illat szempontjából pedig javallott alkonyatkor szedni, mert állítólag akkor illatoznak a rózsák a leginkább! 😊)


2. Tisztítsd meg (száraz úton) a fejeket - tetvektől, bogaraktól, egyéb szennyeződésektől - majd bontsd le a szirmokat a fejekről. Csak a friss szirmok fognak kelleni, így a csészeleveleket, porzókat nyugodtan kidobhatod.

3. Oszd a szirmokat három közel egyforma kupacba. (Én egy 1 literes kis fémedényt használtam mércének, és azt háromszor pont teljesen megtöltöttem, tehát 3 x 1 liternyi levelet kellene összegyűjteni ehhez a projekthez.)


4. Tedd az első kupacot egy kisebb, TISZTA fémlábasba (én egy Ikeás, 2 literes nyeles lábast használtam), önts a szirmokra 1 liter tiszta vizet, és tedd fel főni, ALACSONY lángon, FEDŐ ALATT. Az első adag szirmot a vízzel 30 percig főzzük. (Az alacsony láng azért fontos, hogy nehogy bármi is odaégjen, a fedő pedig azért, mert különben elfőzzük a szirmokról a vizet, ha nincs a lábason fedő, pedig nekünk pont hogy erre az értékes vízre lesz szükségünk a folyamat végén! 😊) Érdemes 1-2x egy fémkanállal megkeverni.

5. 30 perc után vedd le a tűzről az edényt, fém szűrőn át szűrd le a főtt szirmokat, - passzírozd ki az utolsó cseppet is belőlük egy fémkanál segítségével - és a levet egy TISZTA fém/üveg edénybe gyűjtsd össze. A főtt szirmokat dobd ki. Az üres lábasba tegyed bele a második adag friss szirmot, és öntsd rá a meleg, már rózsa illatú és színű vizet. Ezzel a vízzel forrald az új adag szirmot, ismét kis lángon, fedő alatt, 30 percig, 1-2 keveréssel.

6. 30 perc után a művelet ugyanaz: leszűrjük, kipasszírozzuk, levet begyűjtjük, főtt szirmokat kidobjuk, új, utolsó adag szirmot is feltesszük főzni UGYANAZZAL a meleg, már egyre rózsa illatúbb és színűbb vízzel. A főzési idő itt is 30 perc, kis lángon, fedő alatt, 1-2 keveréssel.

7. 30 perc után szűrjétek le a kész, forró rózsavizet, a szirmokat pedig ki lehet dobni. Az így kapott illatos, mélybordó színű rózsavizet hűtsétek ki először is hűtőben. (A szín természetesen aszerint fog változni, hogy ti milyen színű virágokat gyűjtötök be. Én tettem bele viszonylag sok piros, bordó szirmot is, ezért lett az én rózsavizem mélybordó színű.) 



8. Mivel én ezt este készítettem,  másnap reggelre tökéletesen lehűlt a hűtőben. Fogtam egy soha nem használt tiszta, hófehér textilzsebkendőt, vasalóval átgőzöltem, majd ezen átöntöttem a kihűlt rózsavizet egy tiszta fémtálba. Így szét tudtam osztani korábban kiürült, kitisztított, 2db, 200ml-es arclemosós flakonba, majd pipettás kis üvegbe.


Javaslat: Amint azt olvashattátok, odafigyeltem, hogy csak üveg/fém, esetleg kerámia felületekkel - és még véletlenül se műanyaggal - érintkezzenek a rózsaszirmok a procedúra alatt, amikor már a meleg, forró stádiumban vagyunk. Én már majdnem minden műanyagot száműztem a konyhából, de tudom, hogy még sokaknál előfordulnak műanyag edények, kanalak, szűrők, egyebek, és hogy előszeretettel használjuk őket hőhatás alatt is. Ez még egy vadonatúj műanyagnál lehet, hogy elfogadható, de régi, elhasználódott, karcos felületű műanyagokat ilyesmi célokra használni - különösen ha szépségápolásról vagy élelmiszerről van szó 😊 - nem ajánlott.





_____________________________



RÓZSASZÖRP (kb 200ml) (Málnaszörp színű, arra "erőteljesen hajazó, de mégis tudod, hogy nem az"-ízű édes szirup, frissen csavart citromlével/karikákkal, egy pár mentalevéllel, vízzel és ha szükséges egy pár jégkockával kellemes nyári ital!)


Elkészítési idő: kb. 15perc

Hozzávalók: 

200g (gramm!) rózsavíz (A receptet ld. a fentiekben. Az ez alapján kapott közel 400ml rózsavíznek tulajdonképpen a felére lesz szükségetek, a másik fele pedig még mindig megmaradhat arclemosónak, testpermetnek, frissítőnek!😊)

200g kristálycukor

1 lédús citrom leve



1. Töltsd a rózsavizet egy tiszta lábasba, mehet bele a cukor, meg a citromlé, és forrald össze az egészet kis lángon, amíg egy főzéshez használt hőmérő 110 fokot nem mutat, vagy - ha nincsen ilyen hőmérőd - forrástól számított 5-8-10 percig. (Minél tovább forralod, annál sziruposabb, azaz kevésbé folyékony lesz, amikor hidegre kihűlt!) Kész! 


2. Hűtsd le, (...és talán érdemes is a hűtőben tárolni, bár, mint mondottam, annyi benne a cukor, hogy 4000év múlva, amikor majd ásatásokat végeznek a Föld nevű bolygón, még akkor se lesz semmi baja 😉) majd ízlés szerint készítsed el egy jó kis hűsítő italnak! Én sok citrommal és mentalevéllel szeretem 😊





Remélem, hogy ezúton is megillatosíthattam egy kicsit a napotokat! 😉🌹










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések