Banánkenyér szeretettel egy képzelt piknikre - Illúzió négy felvonásban
Az éjjel esett. Minden betakart. Az elszáradt faleveleket, a kopasz ágakat, a kikövezett ösvényt a házhoz, a cseresznyefa alatt a padot, és a kő madáritatót is. Sapkát húzott az elfonnyadt almákra, a falécekre, és rezzenéstelen súlyként ül a fenyő ágain.
Képeslap, egy üvegajtónyi keretben. Bőrömön érzem, ahogy az üveglap a kinti telet sejteti.
Tiszta mozdulatlanság.
Mozdulatlan tisztaság.
Úgy vártam. Azt mondtad, figyeljem csak meg, az idén fehér lesz! Alig várom, hogy...
Kar fonódik puhán a derekam köré. Álmos mosollyal arcod arcomhoz ér. "Ugye megmondtam!" tekinteted elégedetten nyugszik a szikrázó kristálytakarón, amikor hirtelen...
Figyelő szempár. A kert végében, a hófehéren roskadozó fenyők között. Mélybarna, meleg. Ő mozdulatlan. Mi is mozdulatlan. Lélegzetünk festi csak homályosra az üvegen túli külvilágot.
"...Pár méter csak.... A bizalom kifutópályája. De most már túl késő. Már észrevettek. Figyelem őket. Figyelnek engem. .... Menjek-e közelebb? Végzetes lenne? Fájna-e vajon? És végül megbánnám-e? ..."
A szemünk láttára lép ki a fenyőág alól. Fényes, fekete orrát hosszú lábai és mézbarna bundája követik. Domború, csillogó szemeiben tükröződik a mozdulatlan valóság, ahogy óvatos lépteivel közelít.
"... Talán csak még egy lépést... Egyiket a másik után....Abból nagy baj még nem lehet...........................................................................................................................................................
.........................Mi volt ez???"
Talán faág reccsent? Valahol felröppent egy madár? Vagy csak meghallotta, ahogy arcom az arcodhoz ér és te szorosabbra fonod az ölelést?
És abban a pillanatban a bozót fehér hóforgatagot kavarva csapódik össze a karácsonyi vendég elillanó lábai mögött.
... csak ne szeretném annyira ezt az ölelést.
Hozzávalók a "rejtett meglepetéshez" (szív alakú piskóta)
160 g puha vaj
160 g kristálycukor
1 ek vanília kivonat ( Én házi készítésűt használok, ami nem másból, mint 8-10 vaníliarúd egy üvegben történő hónapokig tartó érleléséből áll, némi - 600ml - tiszta vodka segedelmével.)
3 db tojás
130 g liszt
40 g holland (20%-os) kakaópor
5 g sütőpor
késhegynyi só
50 ml narancslé (vagy bármilyen 100%-os gyümölcslé)
2 db 8 cm x 15 cm x 5-6 cm mély sütőforma
Hozzávalók a banánkenyérhez (kb. 16 szeletnyi lesz belőle ebben a sütőformában)
155 g puha vaj
215 g kristálycukor
2 ek vanília kivonat
4 db tojás
380 g liszt
7 g sütőpor
késhegynyi só
3 db érett (vagy túlérett) banán pürésítve
1 db 11 cm x 28 cm x 7-8 cm mély sütőforma
Talán bonyolultnak tűnik, hogy két piskóta kisütéséből áll a művelet, de a meglepetés az arcokon, amikor megpillantják az első szeletet, mindent megér! :) Készítsétek elő a szíves piskóta valamennyi hozzávalóját, majd azok feltüntetett sorrendjében álljatok hozzá az összeállítási művelethez. Közben állítsátok a sütőt 180 fokra, és vajazzátok ki előre a 2 db sütőformát.
A puha vajat habosítsátok ki a kristálycukorral, valamint a vanília esszenciával.
A tojásokat egyesével adagoljátok a masszához. Amennyiben az utolsó tojás már nehezen elegyedik, az előre kimért lisztből adjatok hozzá egy-két evőkanállal. Ez segíteni fogja az egyneművé válást.
Az előre kimért lisztet, kakaóport, sütőport és sót egy tálban jól keverjétek el, majd szitáljátok hozzá a tojásos keverékhez. Forgassátok egybe a masszát, amíg teljesen el nem vegyül a száraz és a nedves rész. Ezt a folyamatot a narancs-/gyümölcslé hozzáadásával tudjátok megkönnyíteni.
Az összeállított tésztát osszátok el egyenlően a kivajazott formákban, és a sütő közepén süssétek 45 percig. Nem kötelező két formában sütni természetesen, de minél keskenyebb és mélyebb a sütőformátok, annál magasabb piskótát kaphattok, ami fontos, hiszen a szíveket így fogjuk tudni csak megformázni! Nagy, és széles formában sajnos csak laposabb piskótát kapnánk, ami nem tenné lehetővé, hogy szép és teljes szívformákat alkossunk belőle.
A kisült és kihűlt piskótákat tegyétek legalább egy pár órára hűtőbe, de még jobb, ha egy teljes éjszakára!
Kristálykék égbolt türemkedik át szelíden a rózsaszín szirmok között. Illatos, szűrt fény, mely langyosan melegít. A leendő barackok alatt hallgatag a délután. Te a kisasztalnál, én a függőágyban. A súlyos vászon, mint lepkebáb, biztonsággal ringatózik egy karnyújtásnyira tőled.
Írsz. Olvasok. Szemeink a szavak tengerét pásztázzák. Az enyémek a már megírtakat. A tieid a még megíratlanokat. Figyellek. Homlokod itt-ott ráncba szökken, szemöldököd felszalad ... szeretem az arcod életét.
Észrevétlenül is észrevettél. Az ajkaidon végigfutó cinkos mosolyodból tudom, hogy már csak a szemed a szavaké. Tudom, hogy csak egy érintés kérdése. Te is tudod. Kinyújtom hát karom, és feléd nyúlok... kileng a vászon. Az alkaromon tenyered melegével válaszolsz, míg játékos szemeid gondosan az írásodra szegezed.
Nem kell több. Ennyiből is tudom. Tudjuk.
Madár száll az itatóba. Barackszirmokat visz a friss szél. Lábfejem a takaró alatt.
...már a szemed sincs ott...
Jöjjön akkor a precíziós munka! :) Elő a karácsonyi mézes kiszúrókkal, és abból is a szív alakúval! Olyat válasszatok, aminek a méretéről meggyőződtetek, hogy jó lesz a piskóta magasságához.
Szeleteljétek fel mindkét piskótát kb 1,5 cm vastag szeletekre. Fontos, hogy a szeletek sorrendjét megtartsátok! Sorban vágjatok ki mindegyikből a kiszúró segítségével egy szívet, majd óvatosan állítsátok őket ismét össze, egy hosszú, szív alakú piskótává. Frissen tartó foliával takarjátok le, amíg a banános piskóta masszája el nem készül. Ennek az összeállítása pontosan ugyanaz, mint a kakaós piskótáé volt. Habosítsátok ki a vajat a cukorral, a vaníliával, adagoljátok hozzá egyesével a tojásokat (pici liszttel lehet segíteni az egyneműsödést) majd forgassátok bele a sóval és sütőporral elkevert, és átszitált lisztet, amit megsegít a hozzáadott banánpüré.
Ezután vegyétek elő a már kivajazott nagy sütőformátokat,
és a banános masszából oszlassatok el egy
pár kanállal a aljában. Ezek után - attól függően, hogy majd milyen irányba szeretnétek felvágni a kész süteményt - szorosan helyezzétek a szíveket a forma aljába. Én fejjel lefelé szoktam őket állítani, viszont a kész süteményt is fejre fordítom, így minden végül a talpára kerül! ;)
FONTOS, hogy ezt a műveletet precízen végezzétek el, hiszen ezen fog múlni, hogy a keresztmetszet szép lesz-e a végén! Én a szíveket két részletben szoktam beleállítani a formába (kb 8-8db-ot egyszerre), szorosan összefogva őket, hogy banános massza még véletlenül se folyhasson be közéjük! Az ugyanis belesül a szívszeletek közé, és így tönkreteheti a meglepetést!
Végül oszlassátok el a maradék masszát a jobb és bal oldalakon is, és teljesen takarjátok be vele a szíveket.
1 óra 15 percet süssétek 175 fokon, a sütő közepén. Érdemes néha-néha rápillantani, hogy nem rakoncátlankodik-e a sütő! Amennyiben túlzottan megkapná a tetejét, takarjátok be egy fóliadarabbal a sütit a sütés hátralévő részére. A teteje így védett marad, míg a belseje továbbra is sülni fog majd :)
Gyöngyök peregnek a virágos pokrócra. Vöröslő málnaszemek úsznak megadóan a jégkockák és citromkarikák folyamában a párás üvegfal mögött. Ingujjad feltűrve. Egy porcelán kistányér. Hűsítő selyemszoknya lábaimon. Egy ezüst kisvilla. Hátad mögött párna. Fejem az öledben.
... csak hogy megadjuk a módját.
Felettünk a cseresznyék terebélyes árnya, alattunk a fűszálak hűvöse. Már alkonyodik, de odafent még most is kérlelhetetlenül parázslik a világ. Cikázó fénynyalábok a smaragdzöld levelek között.
Felnézek rád, lenézel rám. Tenyerem arcodon. Tenyered homlokomon.
Egy levendula illatú eltévedt szellő kavarja fel tányérunkról a karamell és csokoládé emlékét.
Jó így. Nem kérdezel... hisz úgyis tudom mit akarsz mondani.
Nos, mindezek után már nem sok feladat vár rátok. Lényeg a türelem, hiszen ennek a sütinek is ki kell hűlnie, ezért javaslom, hogy egy pár órát várjatok a felszeleteléssel. Mindenképpen hűtsétek ki, mielőtt felvágásra kerülne, csak így lehet majd belőle szép, éles kontúrokkal bíró sütiszeleteket vágni! :)
Többféle módon díszíthetitek, de talán egy nyári piknik alkalmával a legcélszerűbb a porcukorra hagyatkozni :) Kiváló alanya egyébként a csokoládés vajkrém bevonatnak is, a lényeg csak annyi, hogy legyen nálatok elég szalvéta! ;)
Aki mégis egy kiadós, hamisítatlan csokoládés vajkrémre szavazna, annak javaslom, hogy pillantson bele a Dobosról készült bejegyzésembe és mélyüljön el a Dobos-krémnél leírtakban. :)
Mindenkinek jó készülődést a piknikre! Csak szívvel, lélekkel! ;)
Megragasztottam. Alig látszik. Csak egy kis darabka a pereméből, amit nem találok sehol, pedig már mindenhol kerestem. Persze most már csak nézegetni lehet. ... sajnálom. Ne haragudj, nem kellett volna. Hirtelen cselekedtem.
( Folyamatosan az ajtót bámulom. )
De az üres csészéd még mindig az asztalon... beleszáradt a kávé. Nincs szívem elmosni.
Rendíthetetlenül szakad. Másfél hete csak állandó szürkület. Sárga levelek vízszintesen az ablakra tapadva....a többit pedig kedvem sincs összegereblyézni.
( A küszöbön állsz? )
Tudom, nem volt igazam. De neked sem. Megbántottalak. Te is engem.
.... Nem gondolkodtunk. Ez igaz. De ki gondolkodott volna a helyünkben? ...
( Bekopognál végre? Hiszen bőrig ázol... )
Itt maradt az inged, tudod? A hálóban, a szék háttámláján. Kimostam. Begomboltam, és összehajtogattam. És a borotvahabod is a fürdőben. Betettem a szekrénybe.
...ki tudja, ... talán egyszer visszajössz... Értük?
Zuhog.
(... kérlek... )
Minden olyan üres. Hiányzik a cipőd az előszobából. A törölköződ a fürdőből. A könyved a kanapé mellől. A kedvenc melegítőfelsőd a polcról. Az írógéped az asztalodról. A hangod a falak közül. A hallgatásod a falak közül. A mosolyod a tenyeremből. A tekinteted a tekintetemből. A ........... pillanat, kopogtak.
...
"Gyöngyök" peregnek...börig ázom...csak, hogy megadjam a módját...
VálaszTörlésu n i c o r n