A szakadó eső emlékére! - Csokifagyi minden időben :)

Igen, igen, tudom. Február gyalázatosan régen volt. Akik ismernek tudják, hogy időhiányra éppenséggel bizony nem hivatkozhatom, amikor arról van szó, hogy miért csak most következik az új blogbejegyzés :P És ők azt is tudják, hogy kedvből sincsen hiány :) Tehát maradjunk annyiban, hogy az okok máig felderítetlenek, hogy miért csak félévente egy bejegyzéssel örvendeztetlek meg benneteket :) Ígérhetném, hogy ezután "jó leszek", de még a végén kiábrándulnátok, így inkább csak álljon itt ez a bejegyzés, a mai napi szakadó eső emlékére, hogy legyen időtök elkészíteni azt, amire valószínűleg pár nap múlva - lévén, hogy elméletben éppen tombol a magyar nyár - boldogan egy szempillantás alatt ráugrotok majd!



Fagyi.

Igen, tudom. Tele vannak a nyári főzőcskemagazinok a szebbnél szebb képekkel, és bizonyára az internet is ontja magából a csábítóbbnál csábítóbb recepteket. Mindig el is határozom, hogy nnnna, ennek most bizony nekiállunk. Végigolvasván a receptet mindig örömmel konstatálom, hogy hurrá, rövid bevásárlás után minden lesz hozzá, csoki, tojás, tejszín, cukor, meg egy kis ez meg az....aztán lelkesen végigolvasom az elkészítést is, ami persze már önmagában szenvedésre ítéli az embert, mert arról ír, hogy még csak melegítjük a tejszínt, miközben mi agyban már a jéghideg olvadós fagyinál tartunk, amikor is hirtelen bedobják a szövegfolyam közepére a varázsszót: FAGYIGÉP.

...nnna, ilyenkor szoktam én is lefittyedt szájjal lapozni egyet az újságban, és kigondolni különféle átkok és szitkok közepette, hogy akkor most mindjárt úgy elmegyek és veszek egy doboz fagyit az egyébként kb 500m-re lévő közértben, hogy csak úgy füstöl :D

Ennél még "vonzóbb" az a receptleírás, ami fagyigép hiányában - én kérek különben is elnézést, hiszen tudom, hogy a fagyigép az minden modern konyhának az alapvető kelléktárába kellene tartozzon!!! - egy villának a használatára sarkall, és úgy kb 3-4órára a fagyasztó mellé kötözi az embert, hogy negyed óránként el ne felejtse egy villával megkapirgálni a fagyasztóba tett folyadék felületét, csak hogy "megfelelően" fagyjon meg, és ennek a "kapargatásnak" köszönhetően közel tökéletes fagylaltot élvezhessünk.

( Nem bírom megállni! Annyira szakad az eső ma, és folyamatosan kopog a tetőablakomon, és ez annyira emlékeztet engem az alábbi képsorra! Lőjjetek le, de én akkor is imádom ezt! Mostanában meg különösen :) ...és aki még esetleg velem együtt imádná, - tudom, hogy TERMÉSZETESEN ALIG vannak ilyenek -  az csak nyugodtan bámulja az alábbi képsorokat folyamatosan vagy 10 percig! :P



...ééééés akkor most eszméljünk fel szépen a valóságra, zárójel bezárva ;) )


Mígnem egy szép napon....! :) El nem hiszitek, de közel egy éve csücsülök a következő recepten úgy, hogy fogalmam sem volt róla, hogy "kincsre" bukkantam!

Tavaly nyáron amikor éppen a "kincsestérkép"-emen dolgoztam - akik az önfejlesztés témában otthon vannak, azok tudják, hogy ez a legszuperebb, legkreatívabb időtöltés a világon :) - rengeteg magazint lapoztam át. Akkora szerencsém volt, hogy egy svédországi használtruhabolt könyves részlegén egész stócokba feltornyozva tárultak elém az utóbbi 10 év magazinjainak jobbnál jobb példányai.....5 korona/darabjáért (kb 150Ft). Picit nem normálisnak néztek, de hónom alá csaptam egy stócot, és már mentem is a pénztárhoz. És kezdődhetett a kreatív utazás :) Nem is kellett sokáig lapozgatnom, amikor egy lakberendezési magazinban találtam vagy 10 oldalt, csak fagyiról! Végig sem olvastam, csak téptem ki az összes oldalt receptestől mindenestől, mert egyszerűen annyira csodaszép képek voltak, hogy nem tudtam elmenni mellettük csak úgy. Aztán felkerültek egy kartonra, mind az összes, szépen összerendezve, és jelen pillanatban a hálószobám falát díszítik, különösebb gondolat, vagy szándék nélkül....hacsak nem azt a tényt vesszük, hogy szerintem őrült szexi az összes fagyi a képen! :D

A legjobb hírrel kezdem: se fagyigép, se villa nem kell hozzá! :)

Második jó hír: kenterbe veri azt a bizonyos oltári nagynevű fagyit, amit most nem emlegetnék, ki tudja kik olvassák az irományt :)

Jöjjön akkor a recept, amit bátran ajánlok mindenkinek, tekintettel arra, hogy még egy gyerek is el tudná készíteni akár! Semmi nem kell hozzá, csak természetes, finom, alapvető, bárhol beszerezhető összetevők, valamint egy jó fagyasztó, és persze egy kis türelem (5 óra fagyási idő), de éppen ezért kapjátok most a blogot, hogy elkészülhessen most, és készen kivehető legyen a hűtőből, mire jobb belátásra tér, és újra visszatér kishazánkba a nyár. :)

CSOKIPARFÉ MÁLNÁVAL

( Jójóóó, parfé na! És akkor mi van :D Legalább annyira betölti a fagyi funkcióját, mint hétköznapi fagyitársai! :P )

Málnapüré

1 jó maréknyi friss vagy fagyasztott málna
2-3ek víz
2-3ek kristálycukor
pár csepp citromlé

Ez tessék felforralni, összeturmixolni (...természetesen a bátrabbak villát is használhatnak! :P ) és kihűteni.

Csokiparfé

5dl habtejszín (tudjátok, az a szürke zacsis, 250ml-es, amire rózsaszínnel van ráírva, hogy "Habtejszín", ergo EREDETI, IGAZI, ÁLLATI tejszín! Nem dobozos, nem műanyag, nem "sírbavivő"! ....mutasson már nekem könyörgöm valaki egy növényt, ami tejet ad! :/ ....nem, a "kutyatej" nem ér! :D )  (Szerk.megj., 2021 június 22: Kérlek benneteket, vegyétek figyelembe, hogy az ember élethez való hozzáállása idővel jócskán megváltozhat! 😊 Ma már nem írnám ezt ide, és semmiképpen nem így, ilyen kritikus felhanggal. Kitörölni viszont nem szerettem volna, mert szerintem bárki számára inspiráló lehet, hogy egy emberben pár év alatt mennyire átrendeződhetnek a gondolatok!💚)

5 tojássárgája
1dl kristálycukor
150gr étcsoki (60-70%-os már fincsi! :) )
+ 25gr aprított csoki, bármilyen, amilyet szeretnétek (az enyémen fehér csoki volt)

Verjétek fel a habtejszínt. Nos, ez önmagában bizonyára gyerekjátéknak tűnik, de azért hadd adjak tippeket, lévén, hogy tudom, hogy mégsem az ;) Tegyétek a tálat és a keverőlapátokat is a mélyhűtőbe egy 10-15 percre, és csak ezután álljatok neki az előre jól behűtött (12óra) tejszín felverésének, teljes gőzön ( már ami a gépi habverő intenzitását illeti!) ! Tanácsolom, hogy inkább magasabb és keskenyebb edényben dolgozzatok a siker érdekében. Minél tovább "nyúzzátok" a folyékony tejszínt, annál nagyobb eséllyel válik szét sajnos, és lesz belőle folyadék és VAJ a végén! Nem ezt szeretnénk, úgyhogy törekedjetek a minél hamarabbi felverésre :) Ja! És még véletlenül se álljatok neki a műveletnek 35 fokos konyhában! Hűvös helyen, kamrában, pincében, vagy legalábbis ilyenkor nyáron az esti órákban próbálkozzatok vele, amikor már nincs kánikula! A felvert habot addig is, amíg a  többi feladat elkészül - kb10-15perc - tegyétek hűtőbe.

Habosítsátok fel a tojássárgákat a cukorral.

Vízgőzön (nagyedényben forrásban lévő víz, föléje, a peremére, kis jénaiban vagy fémtálban  a felaprított csoki) olvasszátok fel a csokit - VIGYÁZAT! Egy csepp víz sem folyhat bele a jénaiba/fémtálba, mert összeugrasztja a csokit, és max gyurmázni tudtok majd belőle, de az többé már nem fog folyni!) majd robotgép segítségével jól dolgozzátok el az olvadt, folyékony de picit "lehűlt" csokit a tojássárgájahabban.

Ezután tegyetek hozzá egy pár evőkanállal a felvert tejszínhabból, és jó keverjétek el ( nem géppel!), hogy fellazuljon a csokis rész. Majd a fellazított csokis rész öntsétek hozzá a maradék nagyadag tejszínhabhoz, és forgassátok össze egy kézi (nem gépi!) habverővel óvatosan és egyneműre a csoki habot.


Jöhet a mű összeállítása.

Gondolom kiürült fagyisdoboz csak van otthon az "oltári nagynevű" fajtából ;) Kettő jól is jön erre a célra. (Hadd ne mondjam, hogy kb egy doboz ilyen fagyinak az árából a házi módszerrel két dobozzal lesz nagyjából ;) ! )

Öntögessétek szépen hol a csokis masszát, hol pedig egy pár kiskanál málnapürét egyenletesen a dobozokba, hogy kellemesen rétegelt legyen, és mindenhol legyen egy kis málnás meglepi, amikor megevésre kerül majd a sor ;)

Végül jöhet a tetejére is egy kis málnapüré, a színek kedvéért, és hintsétek meg végül a felaprított csokival :)



Most jön a neheze.

4-5 óra malmozás! :D  Tegyétek hűtőbe, és nyugodtan foglaljátok el magatokat, amivel csak szeretnétek, sőt, ha nem aznap kerül elfogyasztásra, akkor a fedőt is nyugodtan rátehetitek a dobozokra! 5 óra a teljes fagyási idő (én 4-ig bírtam! :P ), de arra számítsatok, hogy ha tovább marad bent, akkor bizony keményre fagy, így ilyenkor némi türelmet és/vagy karizmot igényel az elfogyasztása ;)

Imádni fogja mindenki, és gondolom nem kell mondjam, hogy némi fantáziával a lehetőségek tárháza szinte végtelen!!! :)





....és most akkor már csak a nyarat várjuk újra, de nagyon! :)

Addig is egy kis szívmelengető, csak hogy mindenki - engem is beleértve! - jól aludjon! :)



(.... ez legalább olyan édes, mint a fagyi! ;)  ......szóljon, aki megunta! :D ....illetve ne, mert nem szeretjük az ünneprontókat ugyebár! :P )

That's all folks! ;)

Szép álmokat! :)




Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések