Békebeli misztérium - avagy létezik egyáltalán olyan, hogy briós?
Mindig is terveztem ezt a blogbejegyzést, de valahogy nem volt rá érkezésem egészen máig, amikor is az események úgy felgyorsultak körülöttem, hogy közkívánatra eldobtam minden tankönyvet és füzetet a kezemből, - mivel nagyon közelít az a bizonyos decemberi cukrász vizsga, ezért néha tanulni is kell;) - és nekiláttam a briósról szóló bejegyzésnek végre:)A helyzet az, hogy annyian nyilvánítottátok ki tetszéseteket az általam készített briósokkal kapcsolatban a tegnapi napon a Facebookon, hogy igazán megérdemel ezek után ez a sütemény egy külön posztot itt a blogomon, főleg hogy többen is kértétek, osszam meg a receptet Veletek:)
A késlekedésemnek, hogy ez miért csak most történt meg két oka is van. Már tegnap este éreztem a szükségét, hogy "papírra" vessem a briósról szóló tudományt, de "sajnos" egy olyan filmre bukkantam a neten, amit hosszú ideje szerettem volna megnézni, ám eddig nem volt rá alkalmam. SZERETNÉM MINDENKI FIGYELMÉT FELHÍVNI, HOGY AKINEK NAGY TERVEI VANNAK AZ ÉLETBEN, ÉS HATÁROZOTT ELKÉPZELÉSE VAN A JÖVŐJÉRŐL, AZ - MÉG MIELŐTT BELEVÁG! - NÉZZE MEG A "Blue Valentine" CÍMŰ ALKOTÁST. Feltéve, ha még nem látta. És mást nem szeretnék hozzáfűzni. Csak ennyit:)
Íme egy trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=sYgr_iGATB4
És itt a film (Nem az én jóvoltamból, de köszönjük nagyon a feltöltőnek!:) )
http://www.youtube.com/watch?v=xQZHLMqf6zg
Előre jelezném a kalandosabb természetűeknek, hogy nem, itt nem lőnek, nincs autós üldözés, nem robban fel épület, és nem sodor el a világvége-árvíz senkit..........el kell egy picit gondolkodni a végén, hogy miről is szólt, és hogy miért lett megalkotva:)
Ez volt tehát az egyik komoly akadályozó tényező. A másik pedig ma bukkant fel. A helyzet ugyanis azt, hogy szerettem volna Nektek nagy történelmi tényekkel és valódi képekkel alátámasztani és bizonyítani, hogy bizony a briós egy amolyan békebeli hagyományokkal és gyökerekkel rendelkező, letűnt korok hangulatát idéző, jellegzetes sütemény.....ám egy mukkot nem tudtam többet kideríteni róla, mint amennyi a cukrásztankönyvemben van: vagyis hogy egy olyan "uzsonnasütemény", ami még azokból az időkből származik, amikor az embereknek még volt idejük uzsonnázni egy-egy hagyományos cukrászdában, ahol ezeket a süteményeket egy csésze kávéhoz, kakaóhoz vagy teához fogyasztották.
Tisztában vagyok vele, hogy ez a mondat már önmagában is a misztérium határát súrolja többek számára, tekintve hogy olyan, hogy "uzsonna" meg hogy "idő" már valóban nem nagyon léteznek manapság, de azért azon komolyan és mélységesen ledöbbentem, hogy egy általam - és hát ugye a tankönyvem által is - ősrégi klasszikusnak tartott süteményről egy árva szót nem szól a világháló, de még a tetejében kép sincsen róla! Igen, nyugodtan meg lehet googlizni. Ami előjön, az mind egy rakás furaság, - briósnak csúfolt rettenet - de egyik sem AZ a bizonyos békebeli briós, amit én itt ma Nektek prezentálni fogok. Tisztelet a kivételnek, vagyis egy-két lelkes cukrásztanulónak, (aztán a kettőn kívül több nincs is belőlük!) akik szintén legalább annyira rajonganak a briósért, mint jómagam, hogy briós elkészítésére tett próbálkozásaikat megörökítették, és kiküldték az éterbe. Ezt az utóbbi mondatot nem kell rossz néven venni, mivel cukrász tanulóként mindenki csak kísérletezik! Jómagam is! Vagyis olyan lesz, amilyenre éppen sikerül:)...............de az tény, hogy igazán szépre megfont kalácsot egy darabot sem láttam(egyetlen egy cukrásztanár munkáján kívül). És mivel ez elszomorított, ezért szeretném most megosztani veletek mindazt, amit én tudok róla, és ami az én "kísérletezésimből" kisült, még ha tökéletesnek az én végeredményem sem mondható...de azért szerettük ;)
Hátha általunk újra aranykorát élheti a már úgy tűnik mindenki által rég elfeledett, és még a világháló által is bojkottált foszlós, szépen fonott, békebeli, kávéházi briós:)
És ha már egyszer a történetét nem tudtuk meg, akkor jöjjön legalább a recept:)
BRIÓS (13-14db)
500gr liszt
50gr vaj (VAJ!)
50gr porcukor
20gr élesztő
5gr só
250ml tej
40gr(2db) tojássárga
+ 2-3ek étolaj (kelesztéshez és sütőlapok megkenéshez)
+ 1db egésztojás kenéshez
Akkor nézzük a teendőket:)
Először is készítsük el a kovászt. Nem kell megijedni. Nekem sem volt fogalmam sem arról még egy éve, hogy ez mi. A feladat a következő. Találjatok egy közepes fém, vagy kerámia tálkát. Morzsoljátok bele az élesztőt, hintsétek meg egy pár csipettel a kimért porcukorból, majd öntsetek rá egy fél decit a meglangyosított (Nem hideg, nem meleg, nem forró. Langyos!) tejből. Fakanállal keverjétek csomómentesre, majd addig adagoljatok hozzá kis csipeteket a kimért lisztből, amíg az egész joghurt/folyós tejföl sűrűségűvé nem válik. Ekkor lisztezzétek meg a tetejét egy-két csipettel a lisztből, majd helyezzétek a tálkát 40( nem melegebb!)celsius fokos sütőbe.
A kovászotok ezalatt elkezd a sütőben érlelődni, és úgy kb 10-15perc alatt felpúposodik a teteje. Annak megállapítása, hogy a kovász mikor jó, a következőképpen történik: benyúlsz a sütőbe - akár többször is, és megtapogatod egy ujjal a tetejét, hogy kemény/rugós-e, vagy összeesős. Ha beszakad a teteje az ujjad könnyű nyomása alatt, és összeesik, akkor tökéletesen "érett" a kovász a további műveletekhez:) A kovászt vegyétek ki, a sütőt pedig hagyjátok bekapcsolva 40 fokon.
A sót ezalatt feloldottuk a langyos tejben, a porcukrot és a lisztet összekevertük egy nagy tálban, és megvan a két tojássárgánk is. A vaj szobahőmérsékletű, puha. Kezetekkel készítsetek mélyedést a lisztben, majd öntsétek bele a kész kovász, pottyantsátok bele a két tojássárgát, a vajat, és öntsétek hozzá a sós tejet. Ezután jöhet a gyúrás. A tészta bár ragadós, NEM SZABAD hozzá több lisztet tennetek! A titka, hogy addig kell gyúrni, amíg el nem válik a tészta a kezetektől, és a keverőtáltól is. Ha már valamennyire összeállt, akár egy gyúródeszkára is kiszedhetitek, ott könnyebb rajta dolgozni. Ha teljesen egynemű, selymes tésztát kaptatok, ami már egyáltalán nem ragad, akkor öntsetek a keverőtál aljába egy kis étolajat, és kenjétek meg a tésztagömbölyeg tetejét is egy kis olajjal, majd tegyétek a tálba, és folpackkal takarjátok le a tálat. Ezután mehet az egész tál tésztástól a továbbra is 40 fokos sütőbe kelesztésre, 20 percre.
20 perc után vegyétek ki a tésztát egy kis "levegőztetésre", vagyis 2-3 mozdulattal gyúrjatok rajta egyet, majd újra mehet vissza a tálba, és folpackkal a tetején mehet vissza a 40 fokos sütőbe még 20 percre.
Ezalatt készítsétek elő a sütőlapokat. Nekem 2db-on szokott általában elférni. Fogjatok egy szalvétát vagy konyhai papírtörlőt, és egy egy kanál étolajjal kenjétek ki a sütőlapok egész felületét....hacsak nincs valaki abban a szerencsés helyzetben, hogy "non-stick" felületű sütőlapja van;) Ezekről maguktól is le fognak jönni a briósok, nem kell olajjal alásegíteni.
20 perc után vegyétek ki a tésztát a sütőből, - tekerjétek a hőfokot 210 fokra - és ne gyúrjátok át! Így ahogy van, éles kés és mérleg segítségével daraboljátok fel 65 grammos darabokra, majd gömbölyítsétek ki a tésztadarabokat.
A gömböket úgy tudjátok legkönnyebben elkészíteni, hogy tenyeretekbe teszitek a tésztadarabot, azt enyhén hozzányomjátok a munkalaphoz, és addig-addig köröztök a tésztával a tiszta (nem lisztes!) munkalapon, míg az tökéletes gömbbé nem alakul végül.
És most akkor jöjjön AZ a bizonyos fonástechnika, amitől briós a BRIÓS, és amitől olyan mesésen szépek, és formásak lesznek a sütés után:)
A következő képsoron lépésről lépésre mutatom, hogy hogyan tudjátok elkészíteni ezt a jellegzetes fonatot. Lényeg, hogy mindenképpen tiszta, nem lisztes munkafelületen dolgozzatok!
Készítsetek hurkát a golyóból úgy, hogy azt határozottan és erősen nyomjátok a munkalaphoz miközben hurkává alakítjátok úgy, hogy az összes levegőbuborék - ha van benne - távozzon.
Ezt a hosszú hurkát középen vágjátok ketté, majd helyezzétek egyiket a másik fölé...
Az így kapott kereszt felső ezután csücskét hajlítsátok le...
Ennél jobban félek nem tudom elmagyarázni!:D
Ahogy fonjátok folyamatosan helyezzétek őket az olajos sütőlapra, kellő távolságra, mivel ez kelt tészta, és ezért sütés alatt is növekedni fognak a briósok.Amint egy lap betelt kenjétek meg a megfonott briósok felületét gondosan, mindenütt a kenőtojással.
Ezután hagyjátok szobalevegőn kelni őket, amíg meg nem szárad a felületükön a tojásréteg, majd kenjétek újra az egész felületet, és mehet is a sütőbe.
A briósok 210 fokon sülnek kb. 15-18 perc alatt, de ez természetesen függ mindenki saját sütőjének a teljesítményétől! Tartsátok rajta a szemeteket mindenesetre:) Ha a fonatok ilyen hőmérséklet mellett szép barnára sültek, és egy lapáttal megemelve az egyiket látjátok, hogy ugyanilyen szép barna lett az aljuk is, akkor a briósok garantáltan készen vannak:)
Lehet persze két adaggal is sütni, mert megmaradni biztosan nem fog;)
Mindenkinek jó fonogatást kívánok!:)
A késlekedésemnek, hogy ez miért csak most történt meg két oka is van. Már tegnap este éreztem a szükségét, hogy "papírra" vessem a briósról szóló tudományt, de "sajnos" egy olyan filmre bukkantam a neten, amit hosszú ideje szerettem volna megnézni, ám eddig nem volt rá alkalmam. SZERETNÉM MINDENKI FIGYELMÉT FELHÍVNI, HOGY AKINEK NAGY TERVEI VANNAK AZ ÉLETBEN, ÉS HATÁROZOTT ELKÉPZELÉSE VAN A JÖVŐJÉRŐL, AZ - MÉG MIELŐTT BELEVÁG! - NÉZZE MEG A "Blue Valentine" CÍMŰ ALKOTÁST. Feltéve, ha még nem látta. És mást nem szeretnék hozzáfűzni. Csak ennyit:)
Íme egy trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=sYgr_iGATB4
És itt a film (Nem az én jóvoltamból, de köszönjük nagyon a feltöltőnek!:) )
http://www.youtube.com/watch?v=xQZHLMqf6zg
Előre jelezném a kalandosabb természetűeknek, hogy nem, itt nem lőnek, nincs autós üldözés, nem robban fel épület, és nem sodor el a világvége-árvíz senkit..........el kell egy picit gondolkodni a végén, hogy miről is szólt, és hogy miért lett megalkotva:)
Tisztában vagyok vele, hogy ez a mondat már önmagában is a misztérium határát súrolja többek számára, tekintve hogy olyan, hogy "uzsonna" meg hogy "idő" már valóban nem nagyon léteznek manapság, de azért azon komolyan és mélységesen ledöbbentem, hogy egy általam - és hát ugye a tankönyvem által is - ősrégi klasszikusnak tartott süteményről egy árva szót nem szól a világháló, de még a tetejében kép sincsen róla! Igen, nyugodtan meg lehet googlizni. Ami előjön, az mind egy rakás furaság, - briósnak csúfolt rettenet - de egyik sem AZ a bizonyos békebeli briós, amit én itt ma Nektek prezentálni fogok. Tisztelet a kivételnek, vagyis egy-két lelkes cukrásztanulónak, (aztán a kettőn kívül több nincs is belőlük!) akik szintén legalább annyira rajonganak a briósért, mint jómagam, hogy briós elkészítésére tett próbálkozásaikat megörökítették, és kiküldték az éterbe. Ezt az utóbbi mondatot nem kell rossz néven venni, mivel cukrász tanulóként mindenki csak kísérletezik! Jómagam is! Vagyis olyan lesz, amilyenre éppen sikerül:)...............de az tény, hogy igazán szépre megfont kalácsot egy darabot sem láttam(egyetlen egy cukrásztanár munkáján kívül). És mivel ez elszomorított, ezért szeretném most megosztani veletek mindazt, amit én tudok róla, és ami az én "kísérletezésimből" kisült, még ha tökéletesnek az én végeredményem sem mondható...de azért szerettük ;)
Hátha általunk újra aranykorát élheti a már úgy tűnik mindenki által rég elfeledett, és még a világháló által is bojkottált foszlós, szépen fonott, békebeli, kávéházi briós:)
És ha már egyszer a történetét nem tudtuk meg, akkor jöjjön legalább a recept:)
BRIÓS (13-14db)
500gr liszt
50gr vaj (VAJ!)
50gr porcukor
20gr élesztő
5gr só
250ml tej
40gr(2db) tojássárga
+ 2-3ek étolaj (kelesztéshez és sütőlapok megkenéshez)
+ 1db egésztojás kenéshez
Akkor nézzük a teendőket:)
Először is készítsük el a kovászt. Nem kell megijedni. Nekem sem volt fogalmam sem arról még egy éve, hogy ez mi. A feladat a következő. Találjatok egy közepes fém, vagy kerámia tálkát. Morzsoljátok bele az élesztőt, hintsétek meg egy pár csipettel a kimért porcukorból, majd öntsetek rá egy fél decit a meglangyosított (Nem hideg, nem meleg, nem forró. Langyos!) tejből. Fakanállal keverjétek csomómentesre, majd addig adagoljatok hozzá kis csipeteket a kimért lisztből, amíg az egész joghurt/folyós tejföl sűrűségűvé nem válik. Ekkor lisztezzétek meg a tetejét egy-két csipettel a lisztből, majd helyezzétek a tálkát 40( nem melegebb!)celsius fokos sütőbe.
A sót ezalatt feloldottuk a langyos tejben, a porcukrot és a lisztet összekevertük egy nagy tálban, és megvan a két tojássárgánk is. A vaj szobahőmérsékletű, puha. Kezetekkel készítsetek mélyedést a lisztben, majd öntsétek bele a kész kovász, pottyantsátok bele a két tojássárgát, a vajat, és öntsétek hozzá a sós tejet. Ezután jöhet a gyúrás. A tészta bár ragadós, NEM SZABAD hozzá több lisztet tennetek! A titka, hogy addig kell gyúrni, amíg el nem válik a tészta a kezetektől, és a keverőtáltól is. Ha már valamennyire összeállt, akár egy gyúródeszkára is kiszedhetitek, ott könnyebb rajta dolgozni. Ha teljesen egynemű, selymes tésztát kaptatok, ami már egyáltalán nem ragad, akkor öntsetek a keverőtál aljába egy kis étolajat, és kenjétek meg a tésztagömbölyeg tetejét is egy kis olajjal, majd tegyétek a tálba, és folpackkal takarjátok le a tálat. Ezután mehet az egész tál tésztástól a továbbra is 40 fokos sütőbe kelesztésre, 20 percre.
20 perc után vegyétek ki a tésztát egy kis "levegőztetésre", vagyis 2-3 mozdulattal gyúrjatok rajta egyet, majd újra mehet vissza a tálba, és folpackkal a tetején mehet vissza a 40 fokos sütőbe még 20 percre.
Ezalatt készítsétek elő a sütőlapokat. Nekem 2db-on szokott általában elférni. Fogjatok egy szalvétát vagy konyhai papírtörlőt, és egy egy kanál étolajjal kenjétek ki a sütőlapok egész felületét....hacsak nincs valaki abban a szerencsés helyzetben, hogy "non-stick" felületű sütőlapja van;) Ezekről maguktól is le fognak jönni a briósok, nem kell olajjal alásegíteni.
20 perc után vegyétek ki a tésztát a sütőből, - tekerjétek a hőfokot 210 fokra - és ne gyúrjátok át! Így ahogy van, éles kés és mérleg segítségével daraboljátok fel 65 grammos darabokra, majd gömbölyítsétek ki a tésztadarabokat.
A gömböket úgy tudjátok legkönnyebben elkészíteni, hogy tenyeretekbe teszitek a tésztadarabot, azt enyhén hozzányomjátok a munkalaphoz, és addig-addig köröztök a tésztával a tiszta (nem lisztes!) munkalapon, míg az tökéletes gömbbé nem alakul végül.
És most akkor jöjjön AZ a bizonyos fonástechnika, amitől briós a BRIÓS, és amitől olyan mesésen szépek, és formásak lesznek a sütés után:)
A következő képsoron lépésről lépésre mutatom, hogy hogyan tudjátok elkészíteni ezt a jellegzetes fonatot. Lényeg, hogy mindenképpen tiszta, nem lisztes munkafelületen dolgozzatok!
Készítsetek hurkát a golyóból úgy, hogy azt határozottan és erősen nyomjátok a munkalaphoz miközben hurkává alakítjátok úgy, hogy az összes levegőbuborék - ha van benne - távozzon.
Az így kapott kereszt felső ezután csücskét hajlítsátok le...
Ennél jobban félek nem tudom elmagyarázni!:D
Ezután hagyjátok szobalevegőn kelni őket, amíg meg nem szárad a felületükön a tojásréteg, majd kenjétek újra az egész felületet, és mehet is a sütőbe.
A briósok 210 fokon sülnek kb. 15-18 perc alatt, de ez természetesen függ mindenki saját sütőjének a teljesítményétől! Tartsátok rajta a szemeteket mindenesetre:) Ha a fonatok ilyen hőmérséklet mellett szép barnára sültek, és egy lapáttal megemelve az egyiket látjátok, hogy ugyanilyen szép barna lett az aljuk is, akkor a briósok garantáltan készen vannak:)
Más feladat már nincsen mint összekürtölni a családot egy közös, vasárnapi reggelire:)
Lehet persze két adaggal is sütni, mert megmaradni biztosan nem fog;)
Mindenkinek jó fonogatást kívánok!:)
Odikám, és mégis ez mennyi idő összességében? Hánykor kell kukorékolni hogy reggelire finom meleg brióst tálalhassak? :)
VálaszTörlésAz kérlek még nálam is úgy néz ki, hogy este megsütöm, és reggel tálalom, vagy ha abszolút frisset szeretnél a tömegek elé rakni, akkor esti sütés után azonnal irány a fagyasztó!;) Reggel kiveszed, és szobahőmérsékleten tartod, vagy 40-50 fokra szépen beteszed őket a sütőbe, és semmi idő alatt felengednek:)Ez a titka a korai kelésnek:D
VálaszTörlés