Ide a békával!
Ami azt illeti, a minap igen hercegnős hangulatomba kerültem, ha lehet még jobban, mint amennyire egyébként hercegnős hangulatban élem alapjáraton az életem:) A rózsaszín - vagy talán inkább lila:D - köd az szinte mindennapos nálam, és mint azt korábban már említettem, bár elmúltam 25, de még hiszek a mesékben;)....szóval, éppenhogy már csak A BÉKA hiányzott a képből! Merthogy rózsaszín selyempárnán felkínált aranykorona gyémántokkal az bizony volt...csak tudnám hol a bánatban bujkált A BÉKA!!!:D
Nem akarok én hálátlannak tűnni...igen, tudom...korona, meg gyémántok, meg minden....de hát ha nekem pont A BÉKA kell? Most mégis mit tegyek!:D Éppen ezért "le is passzoltam" a koronát meg a trónt egy pozícióra nálam megfelelőbbnek, tekintettel korom előrehaladtára:D Egy 18éves királylány mégiscsak jobban megállja a helyét a nehéz időkben, mint egy, akinek még A BÉKA kézre kerítése is gondot okoz!;D
Íme kérem, "Sweet 18!" torta, a jelen hercegnőinek, illetve leendő királylányoknak. :)
Igen, türelem az kell hozzá, de nem több, mint amennyi türelembe A BÉKA kézre kerítése kerül;)
(Csak hogy egészen korrektek legyünk, és ne feledkezzünk meg korábban a blogomban megemlített lakótársamról, Antonról, jelentem szomorú - ámbár nyugodt - szívvel, hogy lakótársi kapcsolatunk igen rövidre sikeredett, tekintettel arra, hogy úgy kb. 2 héttel ezelőtt érzékeny búcsút kellett vennünk egymástól. Az ok: játékszabályok be nem tartása! Bár valóban, nem róhatom fel neki egészében a dolgot, mert meglehet, hogy én nem fogalmaztam egészen világosan a szabályokat illetően. Ugyanis, ha én nem mászom fel 3,5 m magasba, az nálam egyet jelent azzal, hogy ő sem ereszkedik le fejmagasságba, miközben éppen a fürdőszobából tartanék kifelé, hogy aztán kis híján - részemről persze - szívrohamot kapva szemtől szemben álljunk... illetve "lógjunk"! Döbbenetemből felocsúdva azonnal pohár és papírlap után kapkodtam, majd a békés megoldások híveként Antont egy pohárba zárva kilakoltattam...majd útjára engedtem:).........Na igen. Pók: nem.....béka: igen;D)
Felhívom mindenki figyelmét, hogy csak az álljon neki a mutatványnak, akinek van szabad kb. 5 órája. Ahhoz, hogy megfelelő eredményre jussunk, bizony idő, türelem, precizitás, nyugalom, mersz, és némi kézügyesség is elkél:)
PISKÓTA ALJ(normál méret - 24cm átmérővel)
6db tojás
120gr cukor
150gr liszt
Valóban. Nincs benne sütőpor:) Bizonyára el lehetne intézni a dolgot csak 4db tojással némi sütőpor kíséretében, de ha már csináljuk, akkor csináljuk rendesen;) A tojásokat válasszátok szét két nagyobbacska tálba. A cukrot pedig úgy nagyjából 1/3 - 2/3 arányban osszátok fel. Az 1/3-ad cukrot borítsátok a sárgákhoz, és már lehet is habosítani a habverővel, amíg egy levegős, könnyed, vaníliasárga habot nem kaptok. Ezután következhetnek a fehérjék. (Sorrend fontos, tessék betartani!) A 2/3-ad cukrot a fehérjés tál mellé készítjük, de csak akkor kezdjétek el azt apránként hozzáborítgatni, amikor már kezd felverődni, buborékosodni a fehérje. Ettől hamarabb, és jobban felverődik a fehérjénk:) Némi jártasságot igényel ugyan, de hamar elsajátítható annak a pillanatnak a felismerése, amikor a felvert fehérjénk még "krémesen" habos és nem "ikrásan" kőkemény. Na, pont itt kell abbahagyni a felverést:)
Itt az elektromos habverőről váltsatok kézire, és óvatos mozdulatokkal a fehérjehabot dolgozzátok össze a sárgájás habbal. Ez pár mozdulat csak. Nem kell agyonkevergetni, mert akkor feleslegesen használtuk a 6 tojást, mivel sütés után alacsony, "lekevert" lesz a piskótánk. Szóval csak finoman! Ugyanígy a liszttel kérem szépen! Amint kezdenek összeállni a tojáshabok, szitáljátok hozzá a lisztet, váltsatok kézi habverőről fakanálra, és ÓVATOSAN, a tál közepébe merítve a fakanalat forgassátok bele a lisztet a habos masszába, függőleges, körkörös mozdulatokkal. Vízszintesen ne keverjétek! Az a piskóta halála.
Sütőformát tessék kivajazni, és már lehet is benne szépen, egyenletesen eloszlatni a habot. 160-170 fokon süssétek, sütőtér középmagasságában, 35 percig. Akkor van készen, ha szépen megbarnult, feldomborodott a teteje, és enyhe ujjnyomásra ruganyosan válaszol a piskótánk:)
Sütés után amint lehet szabadítsátok ki a csatos karikából, de a sütőaljat hagyjátok rajta. Cukrozzátok meg az asztalt egy kis felületen kevéske kristálycukorral, - ez megakadályozza, hogy a piskóta az asztallaphoz ragadjon - fordítsátok rá a piskótát, majd hagyjátok így fejjel lefelé kihűlni.
GYÜMÖLCSÖS ARANYKRÉM
500ml tej
3db tojássárga
50gr vaníliás pudingpor
350gr cukor
kevés vaníliáscukor
400gr vaj
200gr mélyhűtött erdei gyümölcs, vagy áfonya
40gr cukor
Igen, csaltam picit, de a jó ügy érdekében tettem;) Tudni illik el lehetne készíteni a tortát tejszínhabos krémmel is, de akkor legalább egy éjszakát kellene álljon a hűtőben, mielőtt bármiféle dekoráláshoz kezdhetnénk. Ezért hát a pudingpor:)
Először elkészítjük az aranykrémet magát. Tojássárgákat keverjétek el a tej 1/3-ad részével és a pudingporral. Maradék tejet forraljátok fel a cukorral és a vaníliás cukorral. Amikor forr, egy keveset öntsetek a pudingos keverékre, keverjétek el, majd az egészet visszaöntve a lábasba és visszatéve a tűzre sűrítsétek be. Keverjétek el a forró krémben a vaj 1/3-ad részét.
A kiolvadt mélyhűtött gyümölcsöt turmixban pürésítsétek össze, majd egy lábasban főzzétek fel a kevéske cukorral. Ez ízlés dolga, ki mennyi cukrot tesz hozzá. Vegyétek figyelembe, hogy az aranykrém már önmagában is édes;) A forró gyümölcspépet ezután keverjétek bele az aranykrémbe...és voila! Ez aztán a lila!!!:) Miután megcsodáltátok a gyönyörű mély-lila színt, tegyétek félre a krémet lehűlni. (Bevallom hősiesen, hogy én be szoktam tenni még melegen a hűtőbe...annak ellenére, hogy a hűtőszekrény lehet nem örül neki!)Időközben keverjetek egyet egyet rajta. Ezzel meggyorsítjátok a lehűtést.
Ne felejtsétek el, hogy a vaj 2/3 része még felhasználásra vár. Addig is maradjon szobalevegőn:)
VAJKRÉM
125gr vaj
125gr cukor
FIGYELEM! Megint forró cukorral dolgozunk, úgyhogy tessék kellő tisztelettel bánni a cukros edénnyel;)
A cukrot 45ml/gr vízzel beborítjuk, majd felfőzzük 108 celsius fokra. Ha valaki komolyan gondolja a sütést, érdemes beszerezni egy elektromos cukorhőmérőt, de a bátrak esetleg egy kanál és egy pohár hideg víz segítségével is megállapíthatják, hogy megfelelő sűrűségűre főtt-e a cukruk.
(Oh, egy pillanat!...mintha itt ugrált volna el előttem éppen. Mindjárt jövök! Békászni mentem!.......................Óóóóhogyaza.....Elugrott!.....:D)
A forrásban lévő cukor mellé helyezzetek egy pohárnyi hideg vizet egy evőkanállal. Időnként mártsátok az evőkanalat a forró cukorszirupba, majd a hideg vizes pohárba. Onnan emeljétek ki a kanalat, és vegyetek egy kevés LEHŰTÖTT szirupot mintaként a mutató és hüvelyk ujjaitok közé a vízben LEHŰTÖTT kanálról, és tapasszátok össze a két ujjatokat. Ha 3-4cm-es szálat tudtok feszíteni szakadás nélkül a két ujj között, akkor jó a szirup. Vegyétek le a tűzről, és hűtsétek ki teljesen....igen, én ezt is forrón szoktam a hűtőbe tenni;)
Amint a cukorszirup kihűlt kezdjétek el habverővel kihabosítani a 125gr vajat, és amikor az már szépen fehéredik, akkor csorgassátok hozzá vékony szálban, folyamatos keverés mellett. Rövid habosítás után már el is készült a vajkrémünk.
Mostanra már ki kellett hogy hűljön az áfonyás pudingkrém. Kezdjétek el robotgéppel/habverővel kihabosítani a félretett 2/3-ad rész vajat, és ha már fehéredik, akkor merőkanalanként lehet hozzáadagolni a krémet, egészen addig, amíg a pudingkrém el nem "tűnik" az együtt habosodó, és egyre halványabb lila színt kapó aranykrémben:)
Ezzel a csodaszép lila krémmel töltsétek be a piskótalapokat úgy, hogy
Ezután jöhet a palást, vagyis magának az "aranykoronának" a nyújtása. Itt kicsit több anyaggal dolgozzatok, mint az előbb, mivel a palást körbe kell hogy érje az egész muffinformát. Pár csepp sárgával színezzétek a masszát, majd készítsetek belőle egy hurkát. Olyan hosszú csíkot nyújtsatok belőle porcukrozott asztalon, amely biztosan körbeéri majd a sütit. Ezt egy szabócentivel előre le tudjátok mérni:) Ügyeljetek a csík magasságára is, hiszen a kupolánál magasabban kell véget érnie a "koronának";) Egy pogácsaszaggatóval ezután haladjatok végig a csík egyik hosszúkás szélén félköröket kivágva. Ezzel már meg is van az "aranykorona":) A felrakásánál ügyeljetek, hogy a záródásnál is szép szimmetrikus legyen. Ha kell, akkor csaljatok egy picit, óvatosan húzzatok egyet a paláston, vagy a pogácsaszaggatóval alakítsatok az utolsó félkörön, de mindenképp érdemes törekedni a szép, szimmetrikus hatásra:)
És akkor most jöjjön a neheze;) Az összes maradék fehér anyagból - legalább legyen 600-650gr - most színezzünk rózsaszínt. Nyújtásnál ne sajnáljuk alá szórni a porcukrot, mert annál bosszantóbb nincsen, mint amikor már kinyújtottuk a megfelelő átmérőjű kört, és az pont a közepén van leragadva! Hogy mi a kinyújtott kör megfelelő átmérője, azt a torta átmérője, valamint a torta magasságának 2x-ese adja meg. Tehát magasság cm + átmérő cm + magasság cm. Addig meg se álljunk a nyújtással, amíg nem lesz ekkora a körünk +1,5-2cm :) És itt aztán bátraké a szerencse! Egyszer élünk alapon nyúljatok alá a kinyújtott masszának két kézzel, és helyezzétek rá a torta közepére. Esetleg fel lehet tekerni a nyújtófára is, és így szépen rágörgetni óvatosan a tortára, csak akkor rendesen porcukrozzunk, nehogy összeragadjanak a feltekert rétegek:)
A rózsaszín lepelt ezután addig simogatjuk a torta felületéhez, amíg az összes redő el nem tűnik. Az alján felgyülemlő felesleget éles késsel vágjátok le. Műanyag vonalzó segítségével vonalkázzátok be a bársony párnát imitáló felületet, a "gombmélyedéseket" pedig például egy kikapcsolt golyóstoll fejének segítségével érhetitek el:)
A kékeslila díszcsíkot a kupolából megmaradt anyagból, valamint a megmaradt rózsaszín darabokból összegyúrva, és még egy kis kék festék hozzáadásával kapjátok. A metódus ugyan az, mint az aranykoronánál:) Hurkából csíkot nyújtotok, és pogácsaszaggatóval félköröket végtok ki az egyik szélen végighaladva, majd pontosan illesztitek a csík két végét a szimmetria jegyében;) A csíkot felragaszthatjátok vajkrémpöttyök segítségével, vagy akár egy-egy csepp vízzel is. Ezután a díszcsík csúcsait díszítsétek cukorgyönggyel. A maradék vajkrém kiváló ragasztóanyagként szolgál;)
A feladat már csak annyi, hogy megkoronázzátok a párnát;) Kevéske vajkrémmel kenjétek meg a korona alját, majd ragasszátok a párna közepére, esetleg hurkapálcára vagy fogpiszkálóra is ráhúzhatjátok, ezzel még jobban rögzítve a helyén. Ott ahol a két elem találkozik gyöngysorral díszítsétek a tortát. Részben ápol és eltakar, közben pedig felteszi a pontot az "i" re!;) Szintén vajkrém a ragasztónk:)
Az eredmény garantáltan tátott száj! Az ünnepelt, és a vendégsereg részéről is!;)
...A teremben pattanásig feszülnek az idegek. Minden és mindenki a helyén. Hölgyek és ifjak az ünnep legnagyobb pompája közepette várják a pillanatot, amelynek elérkezése szinte egy örökké-valóságnak tűnt. Halk morajlás söpör át a tömegen. Vajon megérett rá? Vajon érdemes a bizalmunkra? Bölcs és igazságos lesz-e?...hiszen még csak tizennyolc. És ekkor hirtelen dobpergés hangzik fel. A díszőrség magasba lendíti a kardokat. Minden tekintet egy irányba szegeződik....
...jajj, hát...na...hát maradj mááár, kérlek! Ááááálj már meg! Hopsz...Na! Ne ficánkolj!...ó te atyaég, tiszta nyálka vagy! Nem fog fájni, na! Ígérem. Oké. Figyi. A következő a terv: én megcsókollak, te meg átváltozol. Na, mit szólsz?..................Héééééé, naaaaaa! Most miért kellett ezen annyira megsértődni? És különben is! Mit gondolsz, meddig érek én rá kergetni téged? Hm?.........................................."Brekkkkkkkkkk"
Jó éjszakát mindenkinek!;D
Igen, türelem az kell hozzá, de nem több, mint amennyi türelembe A BÉKA kézre kerítése kerül;)
(Csak hogy egészen korrektek legyünk, és ne feledkezzünk meg korábban a blogomban megemlített lakótársamról, Antonról, jelentem szomorú - ámbár nyugodt - szívvel, hogy lakótársi kapcsolatunk igen rövidre sikeredett, tekintettel arra, hogy úgy kb. 2 héttel ezelőtt érzékeny búcsút kellett vennünk egymástól. Az ok: játékszabályok be nem tartása! Bár valóban, nem róhatom fel neki egészében a dolgot, mert meglehet, hogy én nem fogalmaztam egészen világosan a szabályokat illetően. Ugyanis, ha én nem mászom fel 3,5 m magasba, az nálam egyet jelent azzal, hogy ő sem ereszkedik le fejmagasságba, miközben éppen a fürdőszobából tartanék kifelé, hogy aztán kis híján - részemről persze - szívrohamot kapva szemtől szemben álljunk... illetve "lógjunk"! Döbbenetemből felocsúdva azonnal pohár és papírlap után kapkodtam, majd a békés megoldások híveként Antont egy pohárba zárva kilakoltattam...majd útjára engedtem:).........Na igen. Pók: nem.....béka: igen;D)
Felhívom mindenki figyelmét, hogy csak az álljon neki a mutatványnak, akinek van szabad kb. 5 órája. Ahhoz, hogy megfelelő eredményre jussunk, bizony idő, türelem, precizitás, nyugalom, mersz, és némi kézügyesség is elkél:)
PISKÓTA ALJ(normál méret - 24cm átmérővel)
6db tojás
120gr cukor
150gr liszt
Valóban. Nincs benne sütőpor:) Bizonyára el lehetne intézni a dolgot csak 4db tojással némi sütőpor kíséretében, de ha már csináljuk, akkor csináljuk rendesen;) A tojásokat válasszátok szét két nagyobbacska tálba. A cukrot pedig úgy nagyjából 1/3 - 2/3 arányban osszátok fel. Az 1/3-ad cukrot borítsátok a sárgákhoz, és már lehet is habosítani a habverővel, amíg egy levegős, könnyed, vaníliasárga habot nem kaptok. Ezután következhetnek a fehérjék. (Sorrend fontos, tessék betartani!) A 2/3-ad cukrot a fehérjés tál mellé készítjük, de csak akkor kezdjétek el azt apránként hozzáborítgatni, amikor már kezd felverődni, buborékosodni a fehérje. Ettől hamarabb, és jobban felverődik a fehérjénk:) Némi jártasságot igényel ugyan, de hamar elsajátítható annak a pillanatnak a felismerése, amikor a felvert fehérjénk még "krémesen" habos és nem "ikrásan" kőkemény. Na, pont itt kell abbahagyni a felverést:)
Itt az elektromos habverőről váltsatok kézire, és óvatos mozdulatokkal a fehérjehabot dolgozzátok össze a sárgájás habbal. Ez pár mozdulat csak. Nem kell agyonkevergetni, mert akkor feleslegesen használtuk a 6 tojást, mivel sütés után alacsony, "lekevert" lesz a piskótánk. Szóval csak finoman! Ugyanígy a liszttel kérem szépen! Amint kezdenek összeállni a tojáshabok, szitáljátok hozzá a lisztet, váltsatok kézi habverőről fakanálra, és ÓVATOSAN, a tál közepébe merítve a fakanalat forgassátok bele a lisztet a habos masszába, függőleges, körkörös mozdulatokkal. Vízszintesen ne keverjétek! Az a piskóta halála.
Sütőformát tessék kivajazni, és már lehet is benne szépen, egyenletesen eloszlatni a habot. 160-170 fokon süssétek, sütőtér középmagasságában, 35 percig. Akkor van készen, ha szépen megbarnult, feldomborodott a teteje, és enyhe ujjnyomásra ruganyosan válaszol a piskótánk:)
Sütés után amint lehet szabadítsátok ki a csatos karikából, de a sütőaljat hagyjátok rajta. Cukrozzátok meg az asztalt egy kis felületen kevéske kristálycukorral, - ez megakadályozza, hogy a piskóta az asztallaphoz ragadjon - fordítsátok rá a piskótát, majd hagyjátok így fejjel lefelé kihűlni.
GYÜMÖLCSÖS ARANYKRÉM
500ml tej
3db tojássárga
50gr vaníliás pudingpor
350gr cukor
kevés vaníliáscukor
400gr vaj
200gr mélyhűtött erdei gyümölcs, vagy áfonya
40gr cukor
Igen, csaltam picit, de a jó ügy érdekében tettem;) Tudni illik el lehetne készíteni a tortát tejszínhabos krémmel is, de akkor legalább egy éjszakát kellene álljon a hűtőben, mielőtt bármiféle dekoráláshoz kezdhetnénk. Ezért hát a pudingpor:)
Először elkészítjük az aranykrémet magát. Tojássárgákat keverjétek el a tej 1/3-ad részével és a pudingporral. Maradék tejet forraljátok fel a cukorral és a vaníliás cukorral. Amikor forr, egy keveset öntsetek a pudingos keverékre, keverjétek el, majd az egészet visszaöntve a lábasba és visszatéve a tűzre sűrítsétek be. Keverjétek el a forró krémben a vaj 1/3-ad részét.
A kiolvadt mélyhűtött gyümölcsöt turmixban pürésítsétek össze, majd egy lábasban főzzétek fel a kevéske cukorral. Ez ízlés dolga, ki mennyi cukrot tesz hozzá. Vegyétek figyelembe, hogy az aranykrém már önmagában is édes;) A forró gyümölcspépet ezután keverjétek bele az aranykrémbe...és voila! Ez aztán a lila!!!:) Miután megcsodáltátok a gyönyörű mély-lila színt, tegyétek félre a krémet lehűlni. (Bevallom hősiesen, hogy én be szoktam tenni még melegen a hűtőbe...annak ellenére, hogy a hűtőszekrény lehet nem örül neki!)Időközben keverjetek egyet egyet rajta. Ezzel meggyorsítjátok a lehűtést.
Ne felejtsétek el, hogy a vaj 2/3 része még felhasználásra vár. Addig is maradjon szobalevegőn:)
VAJKRÉM
125gr vaj
125gr cukor
FIGYELEM! Megint forró cukorral dolgozunk, úgyhogy tessék kellő tisztelettel bánni a cukros edénnyel;)
A cukrot 45ml/gr vízzel beborítjuk, majd felfőzzük 108 celsius fokra. Ha valaki komolyan gondolja a sütést, érdemes beszerezni egy elektromos cukorhőmérőt, de a bátrak esetleg egy kanál és egy pohár hideg víz segítségével is megállapíthatják, hogy megfelelő sűrűségűre főtt-e a cukruk.
(Oh, egy pillanat!...mintha itt ugrált volna el előttem éppen. Mindjárt jövök! Békászni mentem!.......................Óóóóhogyaza.....Elugrott!.....:D)
A forrásban lévő cukor mellé helyezzetek egy pohárnyi hideg vizet egy evőkanállal. Időnként mártsátok az evőkanalat a forró cukorszirupba, majd a hideg vizes pohárba. Onnan emeljétek ki a kanalat, és vegyetek egy kevés LEHŰTÖTT szirupot mintaként a mutató és hüvelyk ujjaitok közé a vízben LEHŰTÖTT kanálról, és tapasszátok össze a két ujjatokat. Ha 3-4cm-es szálat tudtok feszíteni szakadás nélkül a két ujj között, akkor jó a szirup. Vegyétek le a tűzről, és hűtsétek ki teljesen....igen, én ezt is forrón szoktam a hűtőbe tenni;)
Amint a cukorszirup kihűlt kezdjétek el habverővel kihabosítani a 125gr vajat, és amikor az már szépen fehéredik, akkor csorgassátok hozzá vékony szálban, folyamatos keverés mellett. Rövid habosítás után már el is készült a vajkrémünk.
Mostanra már ki kellett hogy hűljön az áfonyás pudingkrém. Kezdjétek el robotgéppel/habverővel kihabosítani a félretett 2/3-ad rész vajat, és ha már fehéredik, akkor merőkanalanként lehet hozzáadagolni a krémet, egészen addig, amíg a pudingkrém el nem "tűnik" az együtt habosodó, és egyre halványabb lila színt kapó aranykrémben:)
Ezzel a csodaszép lila krémmel töltsétek be a piskótalapokat úgy, hogy
- először a piskótáról vegyétek le a sütőforma aljat. Ha ez megvan, lehetőleg vékony pengéjű, recés késsel függőleges vágómozdulatokkal levágunk kb 0,5-1cm-t a torta kerületéről körben. Ezáltal kicsit veszít a tortánk a szélességéből ugyan, de ebből a csíkból lesz a "korona", úgyhogy szükségünk van rá a későbbiekben :) Az így megmaradt piskótát vágjátok 3 rétegre. Ehhez is recés kést használjatok, és a pengét mindig vízszintesen tartsátok, nehogy átvágjátok véletlenül a rétegeket. A középső és felső réteget tegyétek félre. A sütőforma alj nagy segítségünkre lesz még, így azt fordítsátok meg - hogy ne a teflonos felét (ha teflonos) karcoljátok később össze - és helyezzétek rá vissza a piskótaalj legalsó rétegét.
És itt jön egy apró kis trükk, amihez nem kell milliomosnak lenni, és sok pénzért spéci felszerelést beszerezni. Mivel a krémünk még viszonylag puha, ezért nem szeretnénk hogy töltés közben kifolyjon, így a legegyszerűbb megoldás, ha egy keményebb műanyagból készült TISZTA irattartó "bugyit" feláldoztok, kb. 10-12cm széles(...vagyis magas) csíkokra vágtok, és a csíkokat ragasztószalaggal összeragasztjátok, hogy egyetlen hosszú csíkot kapjatok. Ezt tekerjétek szorosan a piskótaalj köré, és ragasztószalaggal rögzítsétek a műanyagot a műanyagon. (Akinek ellenérzései vannak a nem élelmiszer-kompatibilis műanyagokkal szemben, azoknak tudom ajánlani, hogy tegyenek egy ugyanolyan széles sáv sütőpapírt a piskóta és a műanyag közé, vagy például csokoládés-, bonbonos papírdobozokból is kiváló "sávokat" lehet vágni erre a célra😉) Ha kellően szorosan tekeritek körbe a piskótaaljat, ígérem, hogy nem megy sehova az a tortatöltelék, mivel a piskóta ilyenkor szorosan hozzányomódik a műanyagcsík belső falához, ezáltal gátat képezve!;)
Így töltsétek be a tortát, a 3réteg piskótát 2 réteg krémmel. A felső piskótalapot ráhelyezve már mehet is a mélyhűtőbe.(Ugye jó az a sütőforma alj, hogy van mivel megemelni a tortát! Érdemes továbbá tudni, hogy nem érdemes a műanyag-/papírcsíkot túl szélesre, avagy "magasra" vágni, mivel ha túl magas, csak nehézkesen fér majd be a torta a mélyhűtő polcai közé!)
Egy kevéske maradék krémmel kenjétek meg a torta kerületéről levágott piskótacsíkot, és csigaszerűen tekerjétek fel. Majd a "korona" is mehet a mélyhűtőbe;)
Közel 30perc alatt meg is dermednek a torta alkotórészei, amit mélyhűtőből kivéve most előkészíthettek a burkolásra a vajkrémmel. A műanyag/papírcsíkot vegyétek le a tortáról, a "koronát" pedig faragjátok egy muffinhoz hasonló formára. A lehulló részekből formázzátok meg a pici kis domborulatot, kupolát a tetejére. Vagyis alul keskenyebb legyen a korona, felül pedig szélesebb, egy kis dombbal a tetején. Kenjétek át vajkrémmel mindkét alkotórészt úgy, hogy sehol ne látszódjon ki a krém, vagy a piskóta. Ezzel szigetelitek a süteményt:)
És itt jön egy apró kis trükk, amihez nem kell milliomosnak lenni, és sok pénzért spéci felszerelést beszerezni. Mivel a krémünk még viszonylag puha, ezért nem szeretnénk hogy töltés közben kifolyjon, így a legegyszerűbb megoldás, ha egy keményebb műanyagból készült TISZTA irattartó "bugyit" feláldoztok, kb. 10-12cm széles(...vagyis magas) csíkokra vágtok, és a csíkokat ragasztószalaggal összeragasztjátok, hogy egyetlen hosszú csíkot kapjatok. Ezt tekerjétek szorosan a piskótaalj köré, és ragasztószalaggal rögzítsétek a műanyagot a műanyagon. (Akinek ellenérzései vannak a nem élelmiszer-kompatibilis műanyagokkal szemben, azoknak tudom ajánlani, hogy tegyenek egy ugyanolyan széles sáv sütőpapírt a piskóta és a műanyag közé, vagy például csokoládés-, bonbonos papírdobozokból is kiváló "sávokat" lehet vágni erre a célra😉) Ha kellően szorosan tekeritek körbe a piskótaaljat, ígérem, hogy nem megy sehova az a tortatöltelék, mivel a piskóta ilyenkor szorosan hozzányomódik a műanyagcsík belső falához, ezáltal gátat képezve!;)
Így töltsétek be a tortát, a 3réteg piskótát 2 réteg krémmel. A felső piskótalapot ráhelyezve már mehet is a mélyhűtőbe.(Ugye jó az a sütőforma alj, hogy van mivel megemelni a tortát! Érdemes továbbá tudni, hogy nem érdemes a műanyag-/papírcsíkot túl szélesre, avagy "magasra" vágni, mivel ha túl magas, csak nehézkesen fér majd be a torta a mélyhűtő polcai közé!)
Egy kevéske maradék krémmel kenjétek meg a torta kerületéről levágott piskótacsíkot, és csigaszerűen tekerjétek fel. Majd a "korona" is mehet a mélyhűtőbe;)
Közel 30perc alatt meg is dermednek a torta alkotórészei, amit mélyhűtőből kivéve most előkészíthettek a burkolásra a vajkrémmel. A műanyag/papírcsíkot vegyétek le a tortáról, a "koronát" pedig faragjátok egy muffinhoz hasonló formára. A lehulló részekből formázzátok meg a pici kis domborulatot, kupolát a tetejére. Vagyis alul keskenyebb legyen a korona, felül pedig szélesebb, egy kis dombbal a tetején. Kenjétek át vajkrémmel mindkét alkotórészt úgy, hogy sehol ne látszódjon ki a krém, vagy a piskóta. Ezzel szigetelitek a süteményt:)
BURKOLÁS
700-750gr marcipán vagy K2(cukormassza)
+ porcukor a nyújtáshoz
+ cukorgyöngyök díszítéshez
K2 vagy marcipán. Marcipán vagy K2. Az örök dilemma kérem szépen. Egy dolog biztos. Ha a leendő menyasszony betér a cukrászdába, és választania kell a "majdnem fehér" marcipán, és a "hófehér" K2 között, akkor 100esetből 99-ben a hófehér a nyerő. Még az sem érdekes, hogy az nem marcipán. Merthogy valóban nem az! Csak marcipán ízt imitáló ízesített cukormassza;)
Bár menyasszony még nem vagyok, de azt tudom, hogy ennél a tortánál bizony nekem is a K2/cukormassza a nyerő, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy gyönyörűen színezhető Dr.Oetker-féle ételfestékkel is akár, amelyből jelen esetben kéket, sárgát, és pirosat használtam minimális mennyiségben. Ez tényleg csak pár cseppet jelent, de ez is ízlés kérdése:)
Mivel a torta nagyrészt rózsaszín, ezért okosan kell gazdálkodnotok a bevonóanyaggal. Én egy minimális darabkának a világoskékre/lilára színezésével kezdtem, mert ezzel borítjuk be először a korona kupoláját. Ne feledjétek, hogy ez kb 3-4mm vastagra kinyújtva egy tenyérnyi darabka, így aztán nem kell nagyon nagy mennyiségben gondolkodni. A világoskék/lila színt pár csepp piros és kék ételfesték hozzáadásával, és intenzív gyurmázással érhetitek el. Aki nem akar piros-kék kezet és körmöket, annak javaslom az egyszer használatos latexkesztyű alkalmazását;)Porcukron nyújtsátok ki az így kapott kékeslila masszát, majd egy pohárral szúrjatok ki belőle egy kört. Ezt helyezzétek a kupolára, és egy konyhakés életlen felével vonalkázzátok be, majd egy pötty vajkrém segítségével rögzítsétek a gyöngyöt a tetején. A maradék kékeslila masszát tegyétek el későbbre.
700-750gr marcipán vagy K2(cukormassza)
+ porcukor a nyújtáshoz
+ cukorgyöngyök díszítéshez
K2 vagy marcipán. Marcipán vagy K2. Az örök dilemma kérem szépen. Egy dolog biztos. Ha a leendő menyasszony betér a cukrászdába, és választania kell a "majdnem fehér" marcipán, és a "hófehér" K2 között, akkor 100esetből 99-ben a hófehér a nyerő. Még az sem érdekes, hogy az nem marcipán. Merthogy valóban nem az! Csak marcipán ízt imitáló ízesített cukormassza;)
Bár menyasszony még nem vagyok, de azt tudom, hogy ennél a tortánál bizony nekem is a K2/cukormassza a nyerő, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy gyönyörűen színezhető Dr.Oetker-féle ételfestékkel is akár, amelyből jelen esetben kéket, sárgát, és pirosat használtam minimális mennyiségben. Ez tényleg csak pár cseppet jelent, de ez is ízlés kérdése:)
Mivel a torta nagyrészt rózsaszín, ezért okosan kell gazdálkodnotok a bevonóanyaggal. Én egy minimális darabkának a világoskékre/lilára színezésével kezdtem, mert ezzel borítjuk be először a korona kupoláját. Ne feledjétek, hogy ez kb 3-4mm vastagra kinyújtva egy tenyérnyi darabka, így aztán nem kell nagyon nagy mennyiségben gondolkodni. A világoskék/lila színt pár csepp piros és kék ételfesték hozzáadásával, és intenzív gyurmázással érhetitek el. Aki nem akar piros-kék kezet és körmöket, annak javaslom az egyszer használatos latexkesztyű alkalmazását;)Porcukron nyújtsátok ki az így kapott kékeslila masszát, majd egy pohárral szúrjatok ki belőle egy kört. Ezt helyezzétek a kupolára, és egy konyhakés életlen felével vonalkázzátok be, majd egy pötty vajkrém segítségével rögzítsétek a gyöngyöt a tetején. A maradék kékeslila masszát tegyétek el későbbre.
Ezután jöhet a palást, vagyis magának az "aranykoronának" a nyújtása. Itt kicsit több anyaggal dolgozzatok, mint az előbb, mivel a palást körbe kell hogy érje az egész muffinformát. Pár csepp sárgával színezzétek a masszát, majd készítsetek belőle egy hurkát. Olyan hosszú csíkot nyújtsatok belőle porcukrozott asztalon, amely biztosan körbeéri majd a sütit. Ezt egy szabócentivel előre le tudjátok mérni:) Ügyeljetek a csík magasságára is, hiszen a kupolánál magasabban kell véget érnie a "koronának";) Egy pogácsaszaggatóval ezután haladjatok végig a csík egyik hosszúkás szélén félköröket kivágva. Ezzel már meg is van az "aranykorona":) A felrakásánál ügyeljetek, hogy a záródásnál is szép szimmetrikus legyen. Ha kell, akkor csaljatok egy picit, óvatosan húzzatok egyet a paláston, vagy a pogácsaszaggatóval alakítsatok az utolsó félkörön, de mindenképp érdemes törekedni a szép, szimmetrikus hatásra:)
És akkor most jöjjön a neheze;) Az összes maradék fehér anyagból - legalább legyen 600-650gr - most színezzünk rózsaszínt. Nyújtásnál ne sajnáljuk alá szórni a porcukrot, mert annál bosszantóbb nincsen, mint amikor már kinyújtottuk a megfelelő átmérőjű kört, és az pont a közepén van leragadva! Hogy mi a kinyújtott kör megfelelő átmérője, azt a torta átmérője, valamint a torta magasságának 2x-ese adja meg. Tehát magasság cm + átmérő cm + magasság cm. Addig meg se álljunk a nyújtással, amíg nem lesz ekkora a körünk +1,5-2cm :) És itt aztán bátraké a szerencse! Egyszer élünk alapon nyúljatok alá a kinyújtott masszának két kézzel, és helyezzétek rá a torta közepére. Esetleg fel lehet tekerni a nyújtófára is, és így szépen rágörgetni óvatosan a tortára, csak akkor rendesen porcukrozzunk, nehogy összeragadjanak a feltekert rétegek:)
A rózsaszín lepelt ezután addig simogatjuk a torta felületéhez, amíg az összes redő el nem tűnik. Az alján felgyülemlő felesleget éles késsel vágjátok le. Műanyag vonalzó segítségével vonalkázzátok be a bársony párnát imitáló felületet, a "gombmélyedéseket" pedig például egy kikapcsolt golyóstoll fejének segítségével érhetitek el:)
A kékeslila díszcsíkot a kupolából megmaradt anyagból, valamint a megmaradt rózsaszín darabokból összegyúrva, és még egy kis kék festék hozzáadásával kapjátok. A metódus ugyan az, mint az aranykoronánál:) Hurkából csíkot nyújtotok, és pogácsaszaggatóval félköröket végtok ki az egyik szélen végighaladva, majd pontosan illesztitek a csík két végét a szimmetria jegyében;) A csíkot felragaszthatjátok vajkrémpöttyök segítségével, vagy akár egy-egy csepp vízzel is. Ezután a díszcsík csúcsait díszítsétek cukorgyönggyel. A maradék vajkrém kiváló ragasztóanyagként szolgál;)
A feladat már csak annyi, hogy megkoronázzátok a párnát;) Kevéske vajkrémmel kenjétek meg a korona alját, majd ragasszátok a párna közepére, esetleg hurkapálcára vagy fogpiszkálóra is ráhúzhatjátok, ezzel még jobban rögzítve a helyén. Ott ahol a két elem találkozik gyöngysorral díszítsétek a tortát. Részben ápol és eltakar, közben pedig felteszi a pontot az "i" re!;) Szintén vajkrém a ragasztónk:)
Az eredmény garantáltan tátott száj! Az ünnepelt, és a vendégsereg részéről is!;)
...A teremben pattanásig feszülnek az idegek. Minden és mindenki a helyén. Hölgyek és ifjak az ünnep legnagyobb pompája közepette várják a pillanatot, amelynek elérkezése szinte egy örökké-valóságnak tűnt. Halk morajlás söpör át a tömegen. Vajon megérett rá? Vajon érdemes a bizalmunkra? Bölcs és igazságos lesz-e?...hiszen még csak tizennyolc. És ekkor hirtelen dobpergés hangzik fel. A díszőrség magasba lendíti a kardokat. Minden tekintet egy irányba szegeződik....
...jajj, hát...na...hát maradj mááár, kérlek! Ááááálj már meg! Hopsz...Na! Ne ficánkolj!...ó te atyaég, tiszta nyálka vagy! Nem fog fájni, na! Ígérem. Oké. Figyi. A következő a terv: én megcsókollak, te meg átváltozol. Na, mit szólsz?..................Héééééé, naaaaaa! Most miért kellett ezen annyira megsértődni? És különben is! Mit gondolsz, meddig érek én rá kergetni téged? Hm?.........................................."Brekkkkkkkkkk"
Jó éjszakát mindenkinek!;D
WOW! BÜSZKE VAGYOK A HERCEGNÖRE ÈS REMÈLEM, HOGY Ö IS AZ ---ÖNMAGÀRA! AMI PEDIG A BÈKA HÙZÓDOZÀSÀT ILLETI LEHET KISZAGOLTA, HOGY A HERCEGNÖ SUTTYOMBAN FORRÒ DOLGOKAT TESZ A HÜTÖBE. NA PERSZE "VAN AKI FORRÒN SZERETI"
VálaszTörlésu n i c o r n